Ако искате изискан и здравословен деликатес, пригответе сладко от орехи. Готвенето отнема много време и усилия, но резултатите надхвърлят всички очаквания. Споделете най-добрите рецепти, гответе и се наслаждавайте!

1. Класическа рецепта

Работете с ръкавици, за да избегнете оцветяване на ръцете си.

Ще имате нужда от: 1 кг зелени орехи, 1,5 кг захар, 1 литър вода, сок от един лимон.

Подготовка: Почистете ядките от зелените обелки, пробийте на няколко места и накиснете във вода за 10 дни. Сварете ядките в прясна вода за 10 минути и прехвърлете в гевгир.

Сварете вода със захар, добавете ядките и варете 20 минути. Свалете от огъня, охладете и повторете процедурата след час. При третото кипене добавете лимонов сок, варете 15 минути, разсипете в буркани и затворете.

2. Бабината рецепта

Най-лесната и бърза рецепта за сладко от ядки!

Продукти: 1 кг зрели млечни орехи, 1 кг захар, половин пръчка канела, 10 г кардамон, 200 г лимонена киселина, вода.

Подготовка: Подгответе и измийте ядките. Разтворете 10 г лимонена киселина в 1 литър вода, добавете ядките и варете 10 минути. Охладете. Повторете процедурата 5 пъти в нов разтвор.

Сварете 0,5 литра вода със захар, добавете подправки, ядки и варете 60 минути. Добавете 5 г лимонена киселина и гответе още 10 минути. Сложете горещото сладко в бурканите и покрийте с капаци.

4. С лимон

Препоръчително е да ядете орехово сладко не повече от 4 супени лъжици на ден.

Съставки: 1 кг зелени орехи, 1 лимон, 1,5 кг захар, 1200 мл вода.

Подготовка: Пригответе ядките, нарежете ги и накиснете за 7-10 дни. Попарете лимона с вряла вода и го нарежете с кората. Сварете вода със захар, добавете ядките и варете 15 минути. Свалете от огъня, охладете и след час сварете ядките за още 10 минути. Третият път добавете лимон и варете 10 минути. Разпределете сладкото в стерилизирани буркани и затворете.

5. Арменско сладко

Ядките в бурканите трябва да са напълно покрити със сироп.

Ще имате нужда от: 200 ядки, 2,5 кг захар, 3 литра вода, 1 пръчка канела, 10 парчета кардамон и карамфил, 0,5 ч. лъж. лимонена киселина.

Подготовка: Обелете ядките и накиснете за 10 дни. Сварете вода със захар, добавете подправки и гответе 10 минути. Прибавете ядките, варете половин час, изключете и охладете. Добавете лимонена киселина и оставете да къкри около 2 часа. Разсипете сладкото в чисти буркани.

6. С шоколад

Накиснете ядките в лимонов сок за 2 дни.

Продукти: 1 кг орехи, 1 кг захар, 300 г какао на прах, 0,5 ч. лъж. смляна канела, 1 ч. лъж. лимонена киселина, 1 чаша вода.

Подготовка: Пригответе ядките, накиснете и варете 2,5 часа. Прехвърля се в захарен сироп и се вари още 1,5 часа. Добавете какаото на прах, канелата и лимонената киселина и оставете да къкри още 15 минути. Разсипете сладкото в буркани и затворете.

7. С мед

По-добре е да използвате ядки в млечна зрялост.

Ще ви трябват: 2 кг орехи, 1 чаша мед, 1,5 литра вода, 1 кг захар, 1 с. лъж. лимонов сок, 5 пъпки карамфил, 1 пръчка канела.

Подготовка: Накиснете ядките за 7 дни в чиста вода, сварете два пъти за по 15 минути и охладете. Сварете сладък сироп от вода и захар, добавете ядките, подправките, лимонената киселина и меда. Сварете сладкото за 2 часа на слаб огън и го разсипете в буркани.

8. С ябълки

Ядките за това сладко е добре да се берат в началото на юни????.

Съставки: 1 кг белени ядки, 500 г ябълки, 1 кг захар, 0,5 ч. лъж. лимонена киселина, 1 литър вода, 5 зърна бахар, 0,5 пръчици канела.

Подготовка: Пригответе ядките, накиснете и сварете във вода за половин час. Сменете водата, добавете захар и варете още 15 минути. Добавете подправките, нарязаните ябълки и изключете след 10 минути. След час повторете процедурата отново. Третият път добавете лимонена киселина, варете 15 минути и разсипете в буркани.

9. Сладко от „черен орех"

Сменяйте водата в ядките 3-5 пъти на ден.

Ще имате нужда от: 1,5 кг зелени орехи, 1 кг захар, 1 пръчка канела, 3 зърна кардамон, половин лимон, 3 скилидки, 1 литър вода.

Подготовка: Пробийте обелените ядки и накиснете първо във вар, а след това в обикновена вода. Сварете сироп от вода и захар, добавете ядките и подправките. Варете половин час. Изключете котлона и дръпнете сладкото, за да се накисва в продължение на 12 часа. Добавете лимонов сок в тенджерата, оставете да къкри 15 минути на тих огън, прибавете подправките и охладете. Варете още 10 минути и сипете в буркани.

10. Със сливи

Сладкото се получава много вкусно и ароматно!

Продукти: 500 г орехови ядки, 1 кг сливи, 1 кг захар, сок от половин лимон, 3 зърна кардамон, 3 зърна бахар, ванилин на върха на ножа.

Подготовка: Измийте сливите, направете малък разрез и отстранете костилката. Във всяка поставете орехова ядка. Сварете вода със захар, добавете лимонов сок, подправки, сливи с ядки и гответе за половин час. Подредете в буркани, напълнете със сироп и затворете.

11. С фейхоа

Съхранявайте това сладко от ядки не повече от 9 месеца.

Ще ви трябват: 1 кг орехови ядки, 1 кг белена фейхоа, 1,5 кг захар, 1 с.л. лимонов сок, вода.

Подготовка: Смелете в блендер фейхоа със захар. Залейте ядките с гореща вода и оставете за 15 минути, изплакнете, накълцайте и смесете с фейхоа. Добавете вода, лимонена киселина, варете 10 минути и сложете в подготвения съд.

12. Сладко от половинки

Проверете мекотата на ядките с клечка за зъби.

Съставки: 1 кг зелени орехи, 1 кг захар, сок от половин лимон, 3 кардамона, 1 пръчка канела, 1 литър вода.

Подготовка: Обелете ядките, разрежете наполовина и накиснете. Сварете вода със захар, добавете подправките и варете 5 минути. Добавете орехите, варете половин час на слаб огън, охладете и извадете да киснат в продължение на 4-5 часа. Варете отново за половин час и охладете. Извадете подправките, налейте лимоновия сок и варете 20 минути. Изсипете горещото сладко в буркани и затворете.