Калмари със зеленчуци

11 август 2019
Кулинария
2754
 

Оригинално ястие от китайската кухня

Продукти: 1 сладка чушка, 1/2 люта чушка, 3 калмари, 1 морков, 60 мл десертно вино, 2 глави лук, 15 г захар, 15 г нишесте, 15 мл сусамово масло, 2 скилидки чесън, 45 мл соев сос, 30 мл олио, 270 г ориз Басмати, 15 мл оризов оцет, зелен лук.

Приготвяне: Обелените калмари и разрежете тубите от едната страна. Почистете внимателно всички пипала отвътре. Разтворете калмарите - получава се широко "филе". С остър нож направете разрези под формата на мрежа от вътрешната страна. След това нарежете трупа на правоъгълници със страни от 4 и 2 см; Изсипете месото във вряща вода за половин минута. Извадете и прехвърлете в съд с ледена вода. Месото ще се навие и ще наподоби месни хапки.

Обелете лука и го нарежете на четири парчета, лютата чушка трябва да бъде нарязана на малки ивици или да я накълцате. Важно е да почистите от семките. Почистете сладката чушка от семенната кутия и също нарежете на ивици. Обелете скилидките чесън и ги нарежете на тънки филийки. Почистете морковите и също ги нарежете на тънки кръгчета или на ивици, както чушката.

Вземете тенджера или тиган с дебело дъно и поставете на котлона. Изсипете двата вида масло. Загрейте и изсипете всички зеленчуци - лук, чушки, моркови, люта чушка и чесън. Пържете около пет минути, като не забравяте да бъркате. Добавете калмарите, внимателно разбъркайте и запържете още две минути.

В отделна купа смесете соевия сос, нишестето, захарта, виното и оцета.

Дресинга трябва да излеете в тигана към останалите продукти. Разбъркайте енергично и изключете печката. Сосът се сгъстява много бързо. Оставете да престои в топлия тиган около две минути.

Сварете ориза както обикновено. Прехвърлете го в малка купичка и го притиснете, за да се уплътни. Обърнете върху плоска чиния. Получава се симпатична купчинка ориз. Отстрани сипете малко количество от сместа от тигана. Украсете с измити пера от зелен лук. 

Още от Кулинария
0

Това е най-лесната рецепта за сладко от сливи. При нея не се налага продължително варене на плодовете или мъчително и досадно претриване през цедка. Получава се доста гъсто, и много вкусно сладко

0

Тортата "Панчо" е много популярен и невероятно вкусен десерт. Приготвя се лесно и в същото време изглежда много празнично. Много е лека и сочна, заради заквасената сметана

0

1. Доматен сос Подходящ за барбекю и шишчета (най-добре за свинско и телешко месо). Рецепта: 1 литър доматен сок с пулпата (доматено пюре или пасирани домати)

0

Крушата е много вкусен и изключително здравословен плод. Сочната узряла круша съдържа голямо количество витамини, пектин, фибри, танини. По време на консервиране повечето от тези вещества остават в

0

Продукти: 500 г телешко месо, 300 г пресни гъби, 2 глави лук, 150 г холандско сирене, 125 г трапезна майонеза, млян черен пипер, сол Приготвяне: Измийте пресните гъби и ги сложете в тенджера с

Последни новини
0

Времето отново ще бъде слънчево. След обяд ще има разкъсана висока облачност, главно над Северна България. Ще духа слаб запад-северозападен вятър, в Дунавската равнина временно умерен.

0

Растението не е претенциозно и се отглежда лесно. Годжи бери се засажда на слънчево място. Развива се на почти всякакви почви, но предпочита алкални.

0

AgriTechHack показа как технологиите премахват бариерите пред агросектора Екипът ONE на Александър и Борис Брестнички се класира на първо място и получи 15 хил.

0

Amazone ще покаже специална версия на своята самоходна Pantera 4503 на Agritechnica през ноември. Подчертавайки 50 години технология за защита на културите Amazone

0

Британският стартъп Stroodles представи на пазара отличен начин за заместване на пластмасовите тръбички - сламки от паста. По-рано потребителите приемаха тези алтернативи на пластмасовите сламки без

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

184 вече имат знак и лента с цвета на знамето на столицата. Сред тях са Стоянка Мутафова и Лили Иванова, посмъртно - Гунди и Котков Композиторът Стефан Димитров, музикантът Васко Кръпката, световноизвестният цигулар Веселин Пантелеев - Ешкенази и още 7 известни българи, както и бившият посланик на САЩ Ерик Рубин ще получат във вторник най-високото

Христо Стоичков вероятно е решил да спре да опитва да бъде треньор и да се съсредоточи върху кариерата си на журналист. Това става ясно от сайта на треньорската школа у нас. Според него цели 136 специалисти имат най-високия лиценз на УЕФА PRO. От тях само двама - Стоичков и гъркът Христиакис Косианос, не са си подновили тапиите

Побесняваме, ако до 16 секунди не се отвори страницата на компютъра Ако твърде често поставяш на изпитание търпението, то се превръща в гняв, казва един афоризъм. Мексиканският поет, писател и дипломат Амадо Нерво (1870-1919) е дори още по-ефикасен в обясненията си. Защо очакваш нещата с нетърпение? Ако са ненужни за живота ти