Оригинално ястие от китайската кухня

Продукти: 1 сладка чушка, 1/2 люта чушка, 3 калмари, 1 морков, 60 мл десертно вино, 2 глави лук, 15 г захар, 15 г нишесте, 15 мл сусамово масло, 2 скилидки чесън, 45 мл соев сос, 30 мл олио, 270 г ориз Басмати, 15 мл оризов оцет, зелен лук.

Приготвяне: Обелените калмари и разрежете тубите от едната страна. Почистете внимателно всички пипала отвътре. Разтворете калмарите - получава се широко "филе". С остър нож направете разрези под формата на мрежа от вътрешната страна. След това нарежете трупа на правоъгълници със страни от 4 и 2 см; Изсипете месото във вряща вода за половин минута. Извадете и прехвърлете в съд с ледена вода. Месото ще се навие и ще наподоби месни хапки.

Обелете лука и го нарежете на четири парчета, лютата чушка трябва да бъде нарязана на малки ивици или да я накълцате. Важно е да почистите от семките. Почистете сладката чушка от семенната кутия и също нарежете на ивици. Обелете скилидките чесън и ги нарежете на тънки филийки. Почистете морковите и също ги нарежете на тънки кръгчета или на ивици, както чушката.

Вземете тенджера или тиган с дебело дъно и поставете на котлона. Изсипете двата вида масло. Загрейте и изсипете всички зеленчуци - лук, чушки, моркови, люта чушка и чесън. Пържете около пет минути, като не забравяте да бъркате. Добавете калмарите, внимателно разбъркайте и запържете още две минути.

В отделна купа смесете соевия сос, нишестето, захарта, виното и оцета.

Дресинга трябва да излеете в тигана към останалите продукти. Разбъркайте енергично и изключете печката. Сосът се сгъстява много бързо. Оставете да престои в топлия тиган около две минути.

Сварете ориза както обикновено. Прехвърлете го в малка купичка и го притиснете, за да се уплътни. Обърнете върху плоска чиния. Получава се симпатична купчинка ориз. Отстрани сипете малко количество от сместа от тигана. Украсете с измити пера от зелен лук.