Оказва се, че влиянието на годишните биоритми играят по-голяма роля върху млеконадоя на кравите, отколкото си даваме сметка, показват данни на Пенсилванския университет (САЩ). Учените изяснили, че количеството и съставът на млякото, което произвеждат кравите, повече се регулират от повече вътрешните годишни биоритми, отколкото от вътрешни фактори като например горещина и влажност, съобщава dairyglobal. Американските учени проучват данни за млекопроизводството в цялата страна в продължение на десетилетие.
Въпреки че на изследователите отдавна е известна годишната структура на кравето мляко - високо съдържание на мазнини и белтъчини през зимата, и по-малко през лятото - ритъмът на млеконадоите не били достатъчно количествено определени.
Онова, което учените от Пенсилванския университет са изяснили, дава по-добра представа на производителите за това, какво да очакват от кравите си. Те твърдят, че осъзнаването на биоритмите на кравите позволява на фермерите да изчислят ефективността на стратегията на мениджмънта.
Доскоро производителите смятат, че производството на мляко се управлява от сезонните промени. Те мислят, че кравите просто реагират на промените на околната среда и на условията. Но резултатите от изследванията показват, че кравите имат предполагаеми изменения във физиологията, които водят до редовни колебания в производството на мляко. Най-доброто количествено определение на годишните ритми показва, че колебанията в млеконадоя и състава на млякото основно се определя от светлинния период, а не от чисто екологични условия като например от топлинния стрес.
Коментари