Продукти: 5 яйца (4 се сваряват и 1 за паниране), 2 литра вода, 100 мл оцет, 5-6 филийки твърд хляб, шепа брашно, магданоз, розмарин, мащерка (по избор), сол на вкус, 100 г масло, олио за пържене

Приготвяне: Хлябът и зелените подправки изсипете в купата на кухненския комбайн. Малко посолете. Смелете до получаването на малки трохи.

Изсипете трохите в тава за печене, изравнете и ги поставете във фурната, предварително загрята до 200 градуса, за 10-15 минути, за да доизсъхнат.

Докато сухарите изстиват, пригответе яйцата пашот. Поставете на котлона дълбок съд с вода. Прибавете оцета и оставете да заври. Намалете огъня до минимум, така че да остане само намек за завиране.

Счупете първоначално яйцата - едно по едно, в чашка. С помощта на лъжица разбъркайте водата, така че да се получи фуния и едва тогава внимателно изсипете яйцето. Варете около 3-4 минути. Извадете го с решетеста лъжица и го поставете върху домакинска хартия, за да попиете излишната вода.

Майсторите приготвят яйцата пашот без чашка: чупят яйцето направо във водата, но за да се постигне това ниво, трябва да се приготвят повече от дузина яйца...

В подходящ съд разбийте последното яйце. Посолете малко. В друг съд сипете брашното, а в трети - изсушените хлебни трохи. Потопете яйце първо в брашното, след това в разбитото яйце, а след това оваляйте в галетата.

За да е по-плътна панировката можете отново да натопите в яйцето и хлебните трохи.

От тук нататък са възможни различни варианти. Можете в дълбок тиган с олио да изпържите яйцето както във фритюрник, а можете и да разтопите масло, да долеете малко олио и да пържите от всички страни до получаването на хрупкава коричка.

Поставете готовите яйца на салфетка или кърпа, за да отстраните излишното масло.