Германия е известна със своите пайове, особено - ябълковите. Всяка немска домакиня има е наследила от майка си лесна рецепта за такъв сладкиш, която тя може бързо да приготви.

Продукти: 3 ябълки, 1/2 лимон, 1/2 ч.чаша захар, 150 г масло, 3 яйца, 1,5 ч. чаша брашно, 2 ч. лъж. бакпулвер, 1/4 ч. лъж. сол, 1 пак. ванилия

Приготвяне: Обелете ябълките, почистете ги от семената и ги нарежете на тънки филийки. Настържете лимоновата кора.

В купа смесете захарта, маслото и настърганата лимонена кора. Разбъркайте добре. Добавете ванилията и яйцата, едно по едно, като през цялото време разбивате с помощта на миксер. Трябва да се получи пухкав крем.

В отделна купа смесете брашното, бакпулвера и солта. Пребавете към яйчната смес. Разбъркайте добре и сипете изцедения от лимона сок. Разбъркайте отново.

Прехвърлете тестото в застлана с хартия форма за печене. Отгоре подредете ябълковите филии, като леко ги притискате в тестото. Поръсете със захар.

Печете пая във фурна, предварително загрята до 180 градуса в продължение на 35-40 минути. Сервирайте охладения сладкиш с разбита сметана.