Освежете летните жеги

Този сладкиш е особено актуален през летния сезон - изваждате от хладилника и се освежавате и не търсите сладолед. Деликатно суфле от извара, ароматно ягодово желе и аромат на ягоди с мента - ще си оближете пръстите.

Продукти: 1 кг извара, 200 г заквасена сметана, 200 г захар, 10 г ванилова захар, 300 г зрели ягоди, 20 г желатин, 150 мл преварена вода, 200 г ягодово желе + 700 мл преварена вода.

Съвет: За приготвянето на този десерт можете да използвате освен ягоди и други сезонни плодове.

Приготвяне: Изсипваме желатина в подходяща купа е заливаме с гореща вода. Разбърква се енергично и се оставя да се охлади.

В друга купа изсипваме изварата, сметаната, захарта и ваниловата захар. Разбиваме с помощта на блендер до получаването на хомогенна маса. Измийте ягодите, почистете от зелените части и прибавете в блендера.

След като желатинът се охлади напълно, го прибавете към изварата и отново разбийте с блендера.

Вземете дълбока форма (може да използвате голяма тава за фурна или порционни форми). Изсипете в нея цялата смес от извара и ягоди и поставете в хладилника.

Докато десертът се охлажда, заемете се да направите желето - можете да използвате не само ягоди, но и всеки друг плод, според вашия вкус.

В купа налейте гореща вода и постепенно прибавете ягодовото желе, като непрекъснато разбърквате, за да може да се разтвори напълно. Изчакайте, докато се охлади напълно, но не преставайте да разбърквате, за да не се стегне. Изсипете желето върху охладения десерт и украсете с ягоди (нарязани на половина) и листа от мента.

Отново поставете в хладилника до пълното втвърдяване.