Очаквам да получим средно 500 кг от декар, че може и малко повече, казва той

Ивона Величкова

Жътвата продължава да бъде в центъра на вниманието в родното земеделие, макар много от площите да са вече ожънати. В Монтанския регион Националната асоциация на зърнопроизводителите също традиционно събра официални гости, за да пожелаят спорна жътва и високи добви. Така, под съпровода на старите обичаи и песните на жътварките със сърповете, модерните комбайни излязоха на полето.

"Тази година се очертава като поредната с добри добиви на зърнени суровини, на пшеницата като основна култура. Моята прогноза е, че може да бъде прибрано дори повече зърно от предвижданото. Засетите с пшеница площи у нас възлизат на 11 315 991 дка, а първите добиви дават надежда за наистина добри показатели", каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която откри събитието.

Самата жътва се състоя в землището на село Вирове, област Монтана, където домакин беше Цветан Лилов. Ние, от своя страна, имахме възможността освен да го видим как сам се качва на комбайна за да прибере реколтата си, да посетим и базата му. Там си поговорихме малко повече за него и връзката му със селското стопанство.

Цветан Лилов се занимава със земеделие от 1990 г., въпреки че опитът му на полето се простира още по-назад във времето. Прадядо му, дядо му и баща му също са били фермери.

Земеделецът обработва около 7000 дка с традиционните култури - пшеница, царевица и слънчоглед. По отношение на техниката той каза, че има достатъчно. Но това не го спира да продължава да инвестира в нова. "Каквото изкарам, го влагам обратно", споделя домакинът ни.

В техническия му парк ни прави впечатление разнообразието от марки - Lamborghini, Claas, New Holland. С голяма гордост Лилов ни показа трактора, с който е започнал - Zetor от 1955-56 г. Той е сменил всичко в него и сега машината работи отлично. Остава да я докара външно и е абсолютна антика.

"Земеделец без работилница за нищо не става.

Аз съм маниак с техниката и държа всичко в нея да е изрядно", заявява Цветан, докато ни показва богато оборудваната си и просторна работилница.

Покрай разговора за машините той споменава и за проблема с кадрите или по-скоро тяхната липса.

"С техниката се занимаваме трима човека - аз, синът ми и още един работник", разяснява Лилов.

"Въпреки сушата през есента, тази година реколтата се очертава добре. Как стана това, какво направи природата, просто не знам", разказва той. Очакванията му са да получи средно 500 кг от декар и с оптимистична нотка в гласа добавя, че "може и малко повече".

Докато земеделци в другия край на България са преоравали житата си, в Северозападната част от страната ги е пожалило. За разлика от миналата година, когато средният добив е бил едва 300 кг от дка. Но при царевицата, въпреки градушките и дъждовете, нещата са били доста добре - 930 кг от дка.

"В нашия район почвите са лоши. Самата земя не е плодородна. Има места, където и без тор да го хвърлиш, ще се роди. При нас това няма как да стане", уточни земеделецът от Монтанско.

Лилов разполага с няколко склада за съхранение на зърно в стопанството си. Реколтата отива направо в тях, докато се осъществи реализацията ѝ, за да получи най-добрите цени.

"Пазар има, но истината е, че на земеделеца трябва да се дават пари. Като кажат, че идват градушки, седя гледам небето и не мога да заспя. Надявам се да изчака", говори за тревогите си домакинът ни.

"Досега не съм взел една стотинка от държавата. Работя с банките и съм доволен от тях. Вярно, има лихва, но не е като едно време. Много я намалиха и сега е добре."

След официалното откриване на жътвата Лилов бързаше да се качи обратно на комбайна, за да използва ценното време за жътва. Спорна да е!

Земеделецът сам жъне с комбайна си Claas
Земеделецът сам жъне с комбайна си Claas
Държа всичко в техниката да е изрядно и затова имам богато оборудвана работилница, споделя домакинът ни
Държа всичко в техниката да е изрядно и затова имам богато оборудвана работилница, споделя домакинът ни
Лилов обработва около 7000 дка с традиционните култури - пшеница, царевица и слънчоглед
Лилов обработва около 7000 дка с традиционните култури - пшеница, царевица и слънчоглед