Това сочи последно изследване на Лабораторията по радиоекология и радиоизотопни изследвания към МЗХГ

Съдържат ли българските почви и води естествени и техногенни /радионуклиди/ радиоактивни вещества над допустимите количества?

Това е един от най-актуалните проблеми, свързани с екологията, на който дава отговор д-р Радослава Лазарова от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров".

Днес тя представи изследванията си, които са направени в Лабораторията по радиоекология и радиотопни изследвания към института, която е звено с дългогодишен опит, акредитирано и сертифицирано по всички международни стандарти.

Използвайки методките за определяне на стронции, естествен уран, плутоний и др., д-р Лазарова докладва, че основните изводи от проучването сочат, че стойнстите, които са установени, съответстват на средните за нашите географски ширини. Това се установява, между другото, и в съвместен доклад с Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/.

Що се отнася за изследванията върху естествения уран, леко завишени стойности са констатирани само в Родопския масив от Южна България по долината на р.Места.

Проучването в 30 километровата зона на АЕЦ "Козлодуй" с взети проби от Видин до Силистра пък е показало познати тенденции, които не носят нова тревога.

През 2018 г. е направен радиологичен мониторинг и на "Марица Изток" с проект по линия на Фонд "Научни изследвания". Той е показал, че има изхвърляне в атмосферата на пепелини, радиоактивността на които е няколко пъти по-висока от тази на изходния продукт. Но при изследване на радиоактивността на изследваните почви изводът е, че няма риск от наднормена доза натоварване за населението.

Що се отнася до радиоактивния контрол на питейната вода в различни райони на страната, ежегодният мониторинг се прави за уран, радон, тритий и др.

През 2018 г. в лабораторията са взети и анализирани над 375 водни проби, като завишен е бил естественият уран само в 5 от тях и то близо до зони на добив.

През 2019 г. лабораторията е участвала и в направени 2 сравнения, организирани от МААЕ за води, растителност и почви. Всички резултати за страната ни са отлични, каза д-р Лазарова.

Според научни работници от института, като проф.Спасов, мониторингът, който прави лабораторията към МЗХГ е много важен и ценен, както за България, така и за района. Той показва, че обстановката не е тревожна, че всичко е в рамките на пределно допустимите концентрации и не са нарушени фоновите стойности, които трябва да се следят по наредба 9. Така че населението може да бъде спокойно.