Ако има универсален неприятел, който напада всички овощни култури, то това е въшката.

Листните въшки са и видово най-многообразни. Срещат се такива, които вредят основно по един вид, но има и такива, които нападат почти всички, дори декоративни храсти и дървета.

Кои видове са най-опасни за дръвчетата

Както вече казахме по овощните дървета се срещат много видове въшки. Сред най-опасните са: зелена ябълкова листна въшка, ябълково-живовлекова листна въшка, ябълково-житна листна въшка, червеногалова листна въшка, крушова листна въшка, черна черешова листна въшка, прасковена листна въшка, сливова листна въшка и много други.

Зелена ябълкова

Разпространена е навсякъде. Вреди основно по ябълката, но и по крушата и дюлята. Въшките смучат сок от листата и връхните части на летораслите. Този вид е особено опасен за младите дръвчета.

Нападнатите растителни части се завиват без да променят цвета си. Въшките отделят медена роса, върху която се развиват чернилни гъбички.

Ябълково-живовлекова

Среща се навсякъде. Първоначално въшките смучат сок от пъпките, а после преминават по долната страна на листата. Въшките вредят по дръжките на цветовете, цветовете и по завръзите.

При храненето те отделят вещество, което стопира растежа на растителни части.

Нападнатите места на овошките са силно деформирани и остават по-дребни.

Червеногалова

Напада основно ябълката. Разпознава се по това, че освен със завитите надолу листа се образуват червени подутини.

Крушова въшка

Първоначално ларвите отначало смучат сок по показващите се пъпки, а с разлистването - преминават по долната страна на листата.

Повредените листа се завиват под формата на тръбичка много често напречно или спираловидно на главната жилка.

Черна черешова

Напада череши и вишни. Неприятелят смуче сок от пъпките, а по-късно и от листата и леторслите.

Повредените листа се завиват, а летораслите се деформират. Въшките отделят медена роса, по която се развиват чернилни гъбички.

Прасковена

Освен прасковата, кайсията и бадема, напада и много от зеленчуците в градината, както и картофите.

Вследствие на повредите листата се завиват и пожълтяват, а нападнатите леторасли закържавяват.

Тази въшка е от най-опасните преносителки на вирусни болести по културните растения.

Сливова

Напада не само слива, джанка, но и праскова, кайсия и бадем. Въшките се намират от долната страна на листата. Те ги завиват успоредно на главния нерв, като постепенно загрубяват и стават чупливи.

Успешната борба е в постоянството

От значение за борбата с листните въшки по овошките са добрите практики, които подпомагат правилното развитие на растенията - обработка на почвата, правилна резитба, оптимално торене. Овощарите трябва да знаят, че едностранчивото азотно торене е предпоставка за масово намножаване на листните въшки.

Освен това някои от листните въшки са преносители на опасни вирусни болести, затова борбата с тях не бива да се подценява.

У нас има регистрирани десетки продукти за растителна защита, които са одобрени за определени видове въшки и при различни култури. Сред най-използваните са: нуреле, моспилан, вазтак нов, децис, актара, калипсо, дурсбан, суперсект.

Много важно е градинарите да разполагат с богат набор от инсектициди, които са с различно активно вещество, тъй като въшките много бързо привикват към препаратите. Освен това е препоръчително първо да се прилагат продукти с по-дълъг карантинен срок, а при започване на беритбата на плодовете - с по-къс.

Кога да пръскате срещу неприятелите

Добре е да се съобразите с прага на икономическа вредност

По принцип културните растения не трябва да се пръскат безцелното. Препоръчително е то да се прави при достигане на определена плътност, или т. нар. праг на икономическа вредност (ПИВ).

Какъв е ПИВ при основните вредители по овощните култури?

Ябълков плодов червей (сн. горе вдясно) - 2-3% повредени плодове по време на беритбата на плодовете.

Листоминиращи молци - 3-4 яйца или 3-4 мини на лист с големина до 3 мм.

Ябълкова запетаевидна щитоносна въшка - през втората половина на април - 15-20 ларви на клонка с дължина 1 м, а през юли и август - 3-5% плодове със заселени въшки.

Ябълкова плодова оса - 3-4 оси средно на едно 8-10 годишно дърво или 4-6% повредени плодчета.

Педомерки - 2-3 яйца на клонка с дължина 1 м, 6-8 гъсеници на 100 цветни кичура.

Листозавивачки  - 8-10 гъсеници на 100 цветни кичура, 8-10% повредени плодове през август.

Листни въшки - 15-20 яйца на клонка с дължина 1 м, 10-15% от летораслите, заселени с въшки.

Мъхнат бръмбар (сн. долу) - 8-10 бръмбара на 100 цветни кичура.

Червен овощен акар - 1000-1200 яйца на клонка с дължина 1м, до края на май - 4-6 подвижни акара средно на лист, от края на май до края на август - 8-12 подвижни акара средно на лист.

Праговете на икономическа вредност са ориентировъчни и зависят от очакваната реколта, използваните препарати и други условия.

В НАЧАЛОТО НА ВЕГЕТАЦИЯТА

Листните въшки са много опасни в началото на вегетацията на овощните дръвчета, тъй като образуват колонии по върховете на летораслите и листата.

Нападнатите растителни части се деформират, завиват, растежът им спира. Някои видове листни въшки предизвикват окапване на завръзите и водят до деформиране на плодовете.