Листните въшки - постоянен нежелан гост в градините

29 юни 2019
Овошки
35712
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Ако има универсален неприятел, който напада всички овощни култури, то това е въшката.

Листните въшки са и видово най-многообразни. Срещат се такива, които вредят основно по един вид, но има и такива, които нападат почти всички, дори декоративни храсти и дървета.

Кои видове са най-опасни за дръвчетата

Както вече казахме по овощните дървета се срещат много видове въшки. Сред най-опасните са: зелена ябълкова листна въшка, ябълково-живовлекова листна въшка, ябълково-житна листна въшка, червеногалова листна въшка, крушова листна въшка, черна черешова листна въшка, прасковена листна въшка, сливова листна въшка и много други.

Зелена ябълкова

Разпространена е навсякъде. Вреди основно по ябълката, но и по крушата и дюлята. Въшките смучат сок от листата и връхните части на летораслите. Този вид е особено опасен за младите дръвчета.

Нападнатите растителни части се завиват без да променят цвета си. Въшките отделят медена роса, върху която се развиват чернилни гъбички.

Ябълково-живовлекова

Среща се навсякъде. Първоначално въшките смучат сок от пъпките, а после преминават по долната страна на листата. Въшките вредят по дръжките на цветовете, цветовете и по завръзите.

При храненето те отделят вещество, което стопира растежа на растителни части.

Нападнатите места на овошките са силно деформирани и остават по-дребни.

Червеногалова

Напада основно ябълката. Разпознава се по това, че освен със завитите надолу листа се образуват червени подутини.

Крушова въшка

Първоначално ларвите отначало смучат сок по показващите се пъпки, а с разлистването - преминават по долната страна на листата.

Повредените листа се завиват под формата на тръбичка много често напречно или спираловидно на главната жилка.

Черна черешова

Напада череши и вишни. Неприятелят смуче сок от пъпките, а по-късно и от листата и леторслите.

Повредените листа се завиват, а летораслите се деформират. Въшките отделят медена роса, по която се развиват чернилни гъбички.

Прасковена

Освен прасковата, кайсията и бадема, напада и много от зеленчуците в градината, както и картофите.

Вследствие на повредите листата се завиват и пожълтяват, а нападнатите леторасли закържавяват.

Тази въшка е от най-опасните преносителки на вирусни болести по културните растения.

Сливова

Напада не само слива, джанка, но и праскова, кайсия и бадем. Въшките се намират от долната страна на листата. Те ги завиват успоредно на главния нерв, като постепенно загрубяват и стават чупливи.

Успешната борба е в постоянството

От значение за борбата с листните въшки по овошките са добрите практики, които подпомагат правилното развитие на растенията - обработка на почвата, правилна резитба, оптимално торене. Овощарите трябва да знаят, че едностранчивото азотно торене е предпоставка за масово намножаване на листните въшки.

Освен това някои от листните въшки са преносители на опасни вирусни болести, затова борбата с тях не бива да се подценява.

У нас има регистрирани десетки продукти за растителна защита, които са одобрени за определени видове въшки и при различни култури. Сред най-използваните са: нуреле, моспилан, вазтак нов, децис, актара, калипсо, дурсбан, суперсект.

Много важно е градинарите да разполагат с богат набор от инсектициди, които са с различно активно вещество, тъй като въшките много бързо привикват към препаратите. Освен това е препоръчително първо да се прилагат продукти с по-дълъг карантинен срок, а при започване на беритбата на плодовете - с по-къс.

Кога да пръскате срещу неприятелите

Добре е да се съобразите с прага на икономическа вредност

По принцип културните растения не трябва да се пръскат безцелното. Препоръчително е то да се прави при достигане на определена плътност, или т. нар. праг на икономическа вредност (ПИВ).

Какъв е ПИВ при основните вредители по овощните култури?

Ябълков плодов червей (сн. горе вдясно) - 2-3% повредени плодове по време на беритбата на плодовете.

Листоминиращи молци - 3-4 яйца или 3-4 мини на лист с големина до 3 мм.

Ябълкова запетаевидна щитоносна въшка - през втората половина на април - 15-20 ларви на клонка с дължина 1 м, а през юли и август - 3-5% плодове със заселени въшки.

Ябълкова плодова оса - 3-4 оси средно на едно 8-10 годишно дърво или 4-6% повредени плодчета.

Педомерки - 2-3 яйца на клонка с дължина 1 м, 6-8 гъсеници на 100 цветни кичура.

Листозавивачки  - 8-10 гъсеници на 100 цветни кичура, 8-10% повредени плодове през август.

Листни въшки - 15-20 яйца на клонка с дължина 1 м, 10-15% от летораслите, заселени с въшки.

Мъхнат бръмбар (сн. долу) - 8-10 бръмбара на 100 цветни кичура.

Червен овощен акар - 1000-1200 яйца на клонка с дължина 1м, до края на май - 4-6 подвижни акара средно на лист, от края на май до края на август - 8-12 подвижни акара средно на лист.

Праговете на икономическа вредност са ориентировъчни и зависят от очакваната реколта, използваните препарати и други условия.

В НАЧАЛОТО НА ВЕГЕТАЦИЯТА

Листните въшки са много опасни в началото на вегетацията на овощните дръвчета, тъй като образуват колонии по върховете на летораслите и листата.

Нападнатите растителни части се деформират, завиват, растежът им спира. Някои видове листни въшки предизвикват окапване на завръзите и водят до деформиране на плодовете.

Още от Овошки
0

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

0

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.

0

Може да се разполагат и между млади дръвчета Кои са факторите, с които трябва да се съобразите, ако ще засаждате ягоди през лятото или есента. Растенията се развиват по-добре на слънчево място.

0

Подхранете ги с листен тор Късните сортове ябълки и круши, които в този период все още още нарастват, се нуждаят от още храна. Най-лесно в този момент е тя да се подаде като листен тор,

0

Най-често в любителските градини овощните дръвчета се присаждат на спяща пъпка. Операцията се извършва през лятото – от средата на юли до септември. Може да се прави както на семенни,

Последни новини
0

Общо 46 европейски лалугера бяха уловени в района на Сливен и освободени в последната останала колония на вида в Натура 2000 зона „Западна Странджа“ през изминалия месец.

0

"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение,

0

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

0

В края на сезон 2019/2020 запасите от рапица на планетата могат да достигнат 6,72 милиона тона. Това е с 11% по-малко от настоящия сезон (7,6 милиона тона).

0

Добавянето на богати на флавоноиди храни в ежедневното ви меню намалява риска от рак и сърдечни заболявания. Това доказват резултатите от проучване в Дания, което публикува списанието Nature.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Средното възнаграждение на възрастните хора се е вдигнало с 54,32 лв. за 4 г. Таванът спестил 15 млн. лв. през миналата година Пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани през миналата година заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, както и за издръжка

Тв журналистката пак ще прави предаването си “Отблизо” по обществената телевизия и в новия тв сезон. Това обяви самата тя към своя публикация в инстаграм. Там показа кадри от сватбен ритуал, с който започва живота на всяко младо семейство в село Брезница. Те ще бъдат включени и в нейното издание. “Гледайте “Отблизо с Мира” от 15 септември

Ученици от семейства, пристигнали в Англия и Шотландия от Източна Европа, търпят нарастващи изблици на расизъм и ксенофобия, показва проучване, цитирано от “Гардиън”. Децата се оплакват, че учителите не само не ги защитават, но сами участват в тормоза или се подсмихват отстрани. 77% от запитаните казват, че са били жертва на малтретиране