Заболяването е известно и като черната болест, напомня Трендафил Дончев от pchelari.com. Известни са няколко заболявания по пчелите, причинявани от вируси, но значение за пчеларството в нашата страна има хроничният вирусен паралич. Вирусът е патогенен за възрастните пчели, но при определени условия е възможно да заболеят и част от какавидите в пчелното семейство. Заразяването на пчелите в пчелното семейство с хроничен вирусен паралич става при обмен на храна между тях, при преработването на нектара и прашеца. Смята се, че основна роля играе слюнката, отделяна при извършване на тази дейност. За разпространението на вируса от едно семейство в друго способстват блуждаещите пчели и търтеите.

Външно здрави пчели, без признаци на заболяване, често носят вирусни частици в себе си и може да ги предадат на други.

В разпространението на инфекцията голяма роля играе и инвентарът. Наблюдавани са случаи на заболяване от хроничен вирусен паралич при прехвърляне на пчелни семейства в кошери от умрели от паралич през предшестващите години. Причинителят на паралича може да бъде пренесен в здрави пчелни семейства и с пити с мед и пило или с пчелни майки и придружаващите ги пчели.

Но в условията на практиката невинаги е възможно да се открие първоизточникът на инфекцията, тъй като невинаги заразените пчелни семейства боледуват.