Възрастните индивиди се хранят с нектар, а ларвите - с месо от насекоми.

Целостта на семейството на осите се обуславя единствено от грижата за потомството. Осите живеят "ден за ден" и не складират храна в гнездото като пчелите.

Кои са по-често срещани видове:

Обикновената oca (Vespa vulgaris). Тя е един от честите вредители на медоносната пчела. Понякога може да представлява истинско бедствие за пчелините.

Германската оса. Освен че краде мед, тази оса напада и пчелите, които са извън кошера.

Средната оса. Гнезди на различни места.

Щетите

Осите нападат входовете на кошерите, преодоляват защитата на пчелите, влизат вътре и крадат мед. Опитите им за кражба се улесняват от обстоятелството, че сутрин и вечер пчелите са по-малко активни, а осите летят нормално. Освен това осите нападат и единични пчели на входа на кошера, по време на вземане на вода от поилките и дори на полето при събиране на прашец и нектар. При защитата на гнездото също умират пчели. Такова пчелно семейство се безпокои и отслабва.

Борбата

Входовете на гнездата се заливат с разтвор на някое инсектицидно средство или петрол (нафта, масло).

Гнездата под покривите на къщите и на други места над земята се напръскват директно с токсичен за осите разтвор.

В пчелина се поставят бутилки с тесни отвори, напълнени до 1/3 с разтвор на оцет и захар във вода. Те изпълняват ролята на капани. По този начин могат да бъдат унищожени много оси.

Стършелите където са много, са значително по-опасни от осите. Те по-рядко правят опити да влязат в гнездото. А нападат жертвите си извън кошера. В кошера проникват по време на преглед на пчелното семейство. Тогава се нахвърлят върху откритите пити и отвличат пчели, без да се плашат от присъствието на пчеларя. Предпочитат обаче да отвличат пчелите от прилетната дъска. (ХФ)

Борбата срещу стършелите се води, както срещу осите. Пчеларят трябва да има предвид, че ужилванията от стършели са твърде опасни за човека и може да завършат със смърт
Борбата срещу стършелите се води, както срещу осите. Пчеларят трябва да има предвид, че ужилванията от стършели са твърде опасни за човека и може да завършат със смърт