„Пчеларството е и поминък, и традиция. В последните години ниската изкупна цена на меда буквално отказва от занаята и потомствени пчелари, и млади.

От две години произведеният мед от пчеларите не е продаден. Изкупната цена на кг мед в момента е 3,80 лв за кг. Преди две години изкупната цена беше 5,80 – 6 лв да кг.". За тези проблеми алармира Галин Георгиев, председател на дружество „Пчела Добрич 1946" по време на специализираното изложение „Пчеломания", което се провежда за 21-ви път в Добрич .

Друг проблем е, че няма търсене на меда. Преработвателите успяват да си покриват нуждите от евтин вносен мед", допълни Георгиев.

„От около месец вече е започнала работата по пчелините. При първото затопляне пчелите започнаха да развиват семействата. В момента пчеларите извършваме най-активните дейности - преглеждаме основно семействата, кошерите и други", добавя Галин Георгиев.

Той обясни, че тъй като зимата не беше студена, в пчелните семейства не се отчита особена смъртност. "Това, което ни притеснява през идващия сезон, е липсата на влага. На пчелите ще им бъде трудно да събират нектар. Нямаме сигурност да направим инвестиции, като няма гаранция за добиви", каза още Георгиев.

Трудно му е да определи колко са пчелните семейства в Добричка област, защото всеки ден имало обяви за продажба на пчелини.

„Има над 100 000 пчелни семейства в област Добрич, на второ място сме след област Плевен. В България регистрираните пчелни семейства са над 800 000. Много от пчеларите в Добричко все още не са се пререгистрирали като земеделски производители. Кампанията за пререгистрация е до края на май. След това ще имаме актуални данни", заяви Георгиев.