Бързо заразява и бързо може да се елиминира

Гергана Николова от Копривщица ни е писала писмо, в което се интересува какво представлява причинителя на бялото гниене.

Отговор:

Да знаете, че това е слаб патоген, но много бързо прониква и заразява през рани, причинени от градушка и от механични повреди на тежки дъждове. Това може да стане и през естествени отвори, каквито са нектарниците в основата на зърната.

Когато восъчният налеп на зърната е изтрит, патогенът прониква от там.

Заразяват спорите, които иначе се намират в почвата, но при ударите на дъждовните капки, заедно с почвените частици, попадат върху зърната. Мицелът им нараства в зависимост от съдържанието на захари - при 1% захари това става много бавно, но при 10-12% - много бързо, казват специалисти.

Бялото гниене се развива силно както след градушка така и ако тя придружена с дневна температура 25-30 градуса С. Инкубационният период протича за 3 дни. При под 15°С, заразяванията са слаби. Борбата се води чрез третиране с 2-3% разтвор на бордолезов разтвор.

Ако лозите се третират след 12-18 часа - ефектът е 75%, след 18-21 ч. - 50%, до 24 часа - ефектът е незначителен, заразяването е извършено.