Първият британски мобилен магазин за млечни продукти е собственост на семейна ферма от Северен Йоркшир

Таня Демирова

Британски млекопроизводител реализира иновативна идея за достигане директно до повече клиенти. Бен Спенс, който управлява семейната ферма "The Farmer's Home", има амбицията да предлагат собствена марка със 100-процента проследяемост до семейната млечна кравеферма в селцето Асгарт, Северен Йоркшир, в което живеят постоянно едва 200 души.

Бен трансформира ремарке за превоз на коне модел HB506 в първия мобилен магазин във

Великобритания съобщава Agriland.

Така той дава възможност на все по-многобройните си клиенти да се насладят на неповторимия вкус на суровината, издоена от стадото му от 80 млечни крави.

Британският мобилен магазин пътува през селата в Северен Йоркшир, като доставя прясно пълномаслено пастьоризирано мляко. Но фермерите не спират дотук. Наскоро с партньорството на местната мандра Wensleydale Creamery, семейната ферма е на път да пусне и собствена марка сирене от сурово (непастьоризирано) мляко, което ще се продава заедно с прясното мляко в мобилния им магазин.

31-годишният Бен работи с по-малкия си брат си Адам (29-годишен) и с баща си Дейвид (65-годишен).

Целта на семейната ни ферма е чрез мобилния млекомат да доставяме млякото, което произвеждаме, вместо хората да купуват мляко от супермаркета, което не знаят откъде е, казва Бен.

Местните хора знаят откъде идва нашето мляко. Знаят, че то наистина е прясно - пътят от кравите до млекомата е в рамките на 48 часа.

Нашето мляко се пастьоризира внимателно, за да се запази вкуса на суровината, колкото е възможно. Млекоматът е в ремаркето и хората идват и си наливат сами в бутилки от 1 или 2 л, обяснява практическата страна на нещата Бен.

Британският млекопроизводител гледа на това като обществена услуга, която семейната им ферма предоставя на местните хора.

Експерти коментират, че мобилната концепция на Бен Спенс е брилянтна идея, която работи много успешно

Самият контейнер за мляко, който е с с вместимост 120 л. Клиентите могат да си наливат млякото в пластмасова или в стъклена бутилка, а лоялните клиенти (които имат предплатена карта) ползват отстъпка от 10 пенса на литър.

Всички бутилки са с логото на фермата. Тъй като и фермерите, и повечето нехни клиенти предпочитат стъклените бутилки, скоро планират да въведат система за повторното им използване.

Директорът на фирмата, която продава ремаркета за превоз на коне, Стефани Фостър обяснява, че са предоставили на фермерите специално ремарке без вътрешни прегради и предна рампа. От фирмата са адаптирали модела за техните нужди.

Според Фостър това е една от най-необичайните продажби, които са правили, но пък са доказали, че са доста гъвкави. И смятат, че и други фермери ще се заинтересоват от идеята и ще я използват в практиката си.

Бен Спенс обяснява, че е приятно изненадан от голямото търсене на новата услуга. Всъщност това, което започна като странична дейност на семейната млечна ферма, сега се превръща в основна част от бизнеса допълва Спенс.

Черно-шарените крави дават суровината. През по-голяма част от годината те са на пасищно отглеждане и това се отразява на високото качество на млякото им. Във фермата има нова модерна доилна зала, която разполага с вградена охладителна система с водно охлаждане. След това млякото отива в хладилния танк. А впоследствие част от него - в пастьоризиращото оборудване във фермата, а друга част ще се преработва в сирене от сурово (непастьоризирано) мляко.

Джесика и Пол Хоуард от Северен Йоркшир си наливат мляко в мобилния магазин
Джесика и Пол Хоуард от Северен Йоркшир си наливат мляко в мобилния магазин
Бутилките за мляко с логото на фермата
Бутилките за мляко с логото на фермата
Кравите във ферма "The Farmer's Home"
Кравите във ферма "The Farmer's Home"
Новата доилна зала гарантира, че мобилният магазин продава висококачествено мляко
Новата доилна зала гарантира, че мобилният магазин продава висококачествено мляко
Бен Спенс и ваната за производство на сирене Снимки: Blog.yorkshiredales.org.uk, Agriland
Бен Спенс и ваната за производство на сирене Снимки: Blog.yorkshiredales.org.uk, Agriland