Ракия от череши

22 юни 2019
В лозята
27819
Няма снимка
Сместа ферментира 10 дни при температура 20-25 градуса С, като преди това се доБави суха мая
1 2 3 4
 

Отговаряме на няколко читателски сезонни въпроса

Разбира се, че и от череши може да стане ракия, и то хубава. Няколко стопани пожелаха да им обясним някои тънкости от технологията. Консултантът ни д-р инж. Николай Бакалов го прави.

Той казва, че в Германия, Австрия и Чехия черешовата ракия например е много популярна.

Какво трябва да се знае за плода, когаято я правите сами.

Черешата съдържа от 6 до 13% захари и малко киселини, поради което имаме чувството, че е по-сладка отколкото в действителност.

Съдържа много малко ароматични терпенови вещества, затова и ракиите имат много слаб аромат. Колкото до количеството прибавяна захар, тя зависи от сорта.

За технологията

Берат се само добре узрели череши, които имат по-силен аромат. Те се смачкват в гроздомелачка, на която валците се раздалечават малко повече отколкото при гроздето, за да не се чупят костилките.

В Австрия например в плодовата каша оставят до 10% счупени костилки, които придават специфичен, дори силен аромат и вкус на костилка. Вкусът на цяла костилка обаче е по-добър и е за предпочитане.

В домашни условия дори и след смачкване месестата част на плода остава заедно с костилката и за ферментирането.

Ферментацията продължава не повече от 10 дни при температура 20 до 25 градуса.

За да започне тя по-бързо, е добре да се добави суха мая. Дозата е по 2 грама за 10 литра каша - при това положение процесът започва след няколко часа.

Всеки ден трябва да се следи със захаромер, за да се види колко захар е останала неферментирала.

Редно е да се измерва и температурата на течността.

За да са точни показанията на захаромера кашата трябва да се прецеди и тогава да се измерва - така се отчита по-точно.

Ако установите, че температурата вече е паднала под 20 градуса и скоростта на ферментация е намаляла, тогава е необходимо да завиете съда. С това температурата на ферментация ще се запази и тя ще протече докрай до показание нула на уреда.

Сокът се изцежда много добре а плодът с костилките се пресова.

В домашни условия сложете плода в тензух, завържете го и поставете върху него дъска с тежък камък.

Количеството на получения сок от пресоването не е голямо, така, че можете да изхвърлите плода и без пресоване.

Ако това не се направи, плодът лесно загаря по дъното на казана, когато започне загряването на огъня, а костилките придават горчивина.

Дестилация

Получената течност от оцеждането и пресоването се изсипва в казана. При нея отделете първоток и патоки, а ако дестилирате двукратно, това трябва да направите при втората дестилация.

Внимание

При дестилацията на черешов сок се образува много пяна. Затова преди да затворите казана изсипете малко слъчогледово масло - то играе ролята на пеногасител.

Получава се мека и приятна ракия с лек и приятен аромат.

Тя почти не съдържа метилов алкохол, защото черешата не съдържа пектин, от който при разграждането му при процеса ферментация, да се отдели метил.

Съхранение

Черешовата ракия се чувства много добре в дъбова бъчва, където вкусът й омеква и става много приятна за пиене.

За да се засили ароматът й, към прясната ракия може да добавите презрели череши, които й придават допълнителен аромат и мекота от екстрахираната захар.

Към прясната ракия може да добавите и раздробена дървесина от дива череша, дъб или черница, които също придават много приятен аромат и вкус на напитката.

Още от В лозята
0

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура

0

Кои са най-важните фактори за добър растеж Много лозари ни се обаждат, че искат да създават малки лозя на наклонени терени. Интересуват се дали ще бъдат подходящи за стъблени формвировки

0

Има различни възможности за това За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата

0

На въпросите ви отговаря д-р инж. техн. Николай Бакалов Плодовите каши съдържат много месести части от плода. При дестилация в казани на пряк огън лесно загарят

0

За октомври са важни няколко предзимни операции През първата половина на месец октомври приключва прибирането на винените сортове грозде. Към края на месеца трябва да се извърши и т. нар

Последни новини
0

Над 80% от всички кокошки-носачки в Швейцария прекарват целия си живот на закрито и никога не излизат навън, алармират противниците на интензивните животновъдни системи

0

Британският център за околна среда, риболов и морски науки (Cefas) сравни два рибарски района във Великобритания със сходни размери, екосистеми и седиментни вещества

0

Известен още и като белтъчно мляко. Той се получава от личинките в изрязаните и пресовани търтееви далаци, изграждани в дълбокото дъно или от строителната рамка, съхранявано във фризер

0

Прави се 40-50 дни след покриването Тестът, който ви предлагаме, може да използвате и при крави, и при кози. 40-50 дни след заплождане на животните, вземете 10-15 капки прясно издоено мляко (да не е

0

Едно от най-големите изложения за земеделие и технологии в света предстои в съседна Турция.  18-то издание на Международно изложение Growtech - 2019  ще се проведе от 27 до 30 ноември в Експо център

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Решаващи дебати за Брекзит се водят днес в британския парламент, а министър-председателят Борис Джонсън призова депутатите да подкрепят договорената от него сделка за излизане на Великобритания от Европейския съюз, предадоха ДПА и БТА. Джонсън каза на депутатите, че британците очакват от тях да одобрят неговата сделка за Брекзит

Първи поема ударите, но го подвеждат тези около него Cлед 40 години в активния футбол вчера Борислав Михайлов спря - може би временно, може би завинаги, вече не е част от него. Историята ще разсъди каква оценка ще му бъде дадена като президент на Българския футболен съюз, но телевизионния коментар “този фантастичен

България може да бъде свързващ мост между двете Кореи Тодор Мерджанов е на 28 години от София, от три години живее в Южна Корея. Никога не си е представял, че ще живее на толкова далечно място и ще го чувства като свой втори дом. Изненадва се от себе си колко много вече е успял да се адаптира, с езика няма никакви проблеми