Ракия от череши

22 юни 2019
В лозята
29727
Няма снимка
Сместа ферментира 10 дни при температура 20-25 градуса С, като преди това се доБави суха мая
1 2 3 4
 

Отговаряме на няколко читателски сезонни въпроса

Разбира се, че и от череши може да стане ракия, и то хубава. Няколко стопани пожелаха да им обясним някои тънкости от технологията. Консултантът ни д-р инж. Николай Бакалов го прави.

Той казва, че в Германия, Австрия и Чехия черешовата ракия например е много популярна.

Какво трябва да се знае за плода, когаято я правите сами.

Черешата съдържа от 6 до 13% захари и малко киселини, поради което имаме чувството, че е по-сладка отколкото в действителност.

Съдържа много малко ароматични терпенови вещества, затова и ракиите имат много слаб аромат. Колкото до количеството прибавяна захар, тя зависи от сорта.

За технологията

Берат се само добре узрели череши, които имат по-силен аромат. Те се смачкват в гроздомелачка, на която валците се раздалечават малко повече отколкото при гроздето, за да не се чупят костилките.

В Австрия например в плодовата каша оставят до 10% счупени костилки, които придават специфичен, дори силен аромат и вкус на костилка. Вкусът на цяла костилка обаче е по-добър и е за предпочитане.

В домашни условия дори и след смачкване месестата част на плода остава заедно с костилката и за ферментирането.

Ферментацията продължава не повече от 10 дни при температура 20 до 25 градуса.

За да започне тя по-бързо, е добре да се добави суха мая. Дозата е по 2 грама за 10 литра каша - при това положение процесът започва след няколко часа.

Всеки ден трябва да се следи със захаромер, за да се види колко захар е останала неферментирала.

Редно е да се измерва и температурата на течността.

За да са точни показанията на захаромера кашата трябва да се прецеди и тогава да се измерва - така се отчита по-точно.

Ако установите, че температурата вече е паднала под 20 градуса и скоростта на ферментация е намаляла, тогава е необходимо да завиете съда. С това температурата на ферментация ще се запази и тя ще протече докрай до показание нула на уреда.

Сокът се изцежда много добре а плодът с костилките се пресова.

В домашни условия сложете плода в тензух, завържете го и поставете върху него дъска с тежък камък.

Количеството на получения сок от пресоването не е голямо, така, че можете да изхвърлите плода и без пресоване.

Ако това не се направи, плодът лесно загаря по дъното на казана, когато започне загряването на огъня, а костилките придават горчивина.

Дестилация

Получената течност от оцеждането и пресоването се изсипва в казана. При нея отделете първоток и патоки, а ако дестилирате двукратно, това трябва да направите при втората дестилация.

Внимание

При дестилацията на черешов сок се образува много пяна. Затова преди да затворите казана изсипете малко слъчогледово масло - то играе ролята на пеногасител.

Получава се мека и приятна ракия с лек и приятен аромат.

Тя почти не съдържа метилов алкохол, защото черешата не съдържа пектин, от който при разграждането му при процеса ферментация, да се отдели метил.

Съхранение

Черешовата ракия се чувства много добре в дъбова бъчва, където вкусът й омеква и става много приятна за пиене.

За да се засили ароматът й, към прясната ракия може да добавите презрели череши, които й придават допълнителен аромат и мекота от екстрахираната захар.

Към прясната ракия може да добавите и раздробена дървесина от дива череша, дъб или черница, които също придават много приятен аромат и вкус на напитката.

Още от В лозята
0

За рецепна на ракия от моркови ни помоли по телефона нашата читателка Веска Пенчева от град Панагюрище, защото тази година допуснали грешка - загаряне и тяхната домашна ракия се получила с влошено

0

Как да разпознавате тези лози от ранна пролет, защо стават червени листата, питат читатели Не е далеч пролетта, според оптимистите, когато лозите ще излязат от зимния си покой

0

Какво означава да няма сгъстяване напролет Силното сгъстяване на дворните асми не е желателно, тъй като трудно проникват слънчевите лъчи, проветряването се ограничава

0

Попита Генка Маринова от Бургас Бодливото немско или цариградско грозде е храст, за който се твърди, че има плодове, които са от най-калоричните в сравнение с останалите ягодоплодни култури

0

С едната през февруари ще формирате, с другата ще поддържате, но къде грешите Лозата , като катерещо се растение, с помощта на ножицата и триона ние трябва да формираме различно и според нашите

Последни новини
0

След оагването осигурете на майките качествен фураж За лактиращи овце 1,5-2 ч след раждане се дава леко затоплена вода, но не повече от 1- 1,5 л На родилите овце храненето започва само с

0

Оценени заради своя изключително ранен цъфтеж - още през зимата, още в снега, кукуряците си проправят път към градините и сърцата на градинарите все по-уверено

0

Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца и през деня бавно ще се повишава. През следващото денонощие над страната ще има значителна, предимно ниска облачност

0

Но се спазва и стриктна хигиена на отглеждане Диарията е най-честата причина за високата смъртност при телетата в ранна възраст. Причините за нея са свързани или с неправилно хранене

0

Проектът има за цел да развива и модернизира пчеларския бизнес, както и да насърчава и развива търговията и партньорството в Черноморския басейн. Фокусирът е върху прогресивното и активно насърчаване

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В петък прокуратурата започна разследване на други 25, намерени във Варна и непотърсени от софийското дружество "Блацион" ООД Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. По документи, стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук

Новият тренд, изглежда, ще е силен премиер и слаб президент при връщане на съветската система с ръководната роля на партията Руският президент Владимир Путин изненада в сряда всички - от Москва, през Брюксел и Вашингтон, с програмно вместо традиционно формално обръщение към Федералното събрание. В речта си към парламента той очерта бъдещето

Не мога да повярвам, че съм на 80. Срамувам се даже от това. Казвал съм неведнъж, че поетите трябва да останат млади в съзнанието на хората, това заявипоетът Недялко Йорданов, който днес празнува рождения си ден.За „Тази събота“ поетът разказа, че продължава да участва в театъра и да пише редовно стихотворения