Хиподермозата е трудно лечимо заболяване предимно по едрите преживни животни, което води до големи икономически загуби за говедовъдите.

Причинители са подкожните щръклици или въгарци, които са дълги 1-2 см. У нас се срещат 4 вида.

Боледуват животни от всички възрасти. Признаците са: скованост, нестабилна походка, парализи.

Вследствие на хиподермозата кравите намаляват активността си, губят апетит, стават апатични, развиват се възпалителни процеси.

Появяват се малки рани, от които изтича ексудат. Животното чувства сърбеж и парене. Две или три седмици след заразяването се появяват гъсти туберкули по гръбначния стълб, гърба, лумбалната, гръдната и долната част на корема.

Лечението на хиподерматоза започва след установяването на точна диагноза (при наличие на туберкули по гръбначния стълб и гърба). Болните животни, както и всички животни в стадото, които са в били контакт с нея, се поставят под карантина.

През лятото се използва "ранна химиотерапия" - инсектициди със системно действие, които са в състояние да елиминират ларвите на първия етап. Инжектира се ивермектин.

"Късната химиотерапия" - през есента, включва повторната употреба на лекарства в същите дози. Освен това гърбът на кравата допълнително се полива с водна емулсия с разтвор на инсектицид.

За предотвратяване на хиподерматоза животните се третират с инсектицидни средства, дезинфекцира се оборският тор и осигурява се балансирано хранене.