Операциите се правят според фазата на развитие

През вегетацията на овощните дръвчета също се прави резитба, която се нарича лятна резитба. Тя включва операциите филизене, пензиране, привързване, отклоняване или прегъване.

За разлика от зимната, която може да се извърши в доста продължителен период от време, лятната се прави в точно определена фаза от развитието на дръвчетата.

Например филизенето трябва да се извърши в самото начало на вегетацията, когато летораслите могат да се отчупят лесно с ръка.

Млади овошки

На млади дръвчета, които предстои да встъпят в плододаване, се премахват всички плодове до 50 см от върховете на водача и продължителите на скелетните клони и разклонения. 

Премахване на силни леторасли

Резитбата на зелено за прореждане на короната от по-силните, сгъстяващи я леторасли, може да започне през втората половина на май, но се извършва основно през втората половина на юни и началото на юли.

В този период се прави и превиване или навеждане на силните обрастващи леторасли. Наклоняването на скелетната дървесина обикновено започва, след като спре растежът на продължителите на клоните, и може да се извършва по-продължително време.

Пензирането на по-силните обрастващи леторасли се прави основно през юни до началото на юли, когато летораслите са в растеж. С тази операция не бива да се избързва, защото може да се предизвика израстването на много предивременни клонки, което е нежелателно.

Прореждане за светла корона

Пензирането пренасочва хранителните вещества

С лятното прореждане на короната се цели да се осигури по-голям достъп на слънчевите лъчи до всички клони на дървото, включително вътрешните и по-ниско разположените. По този начин се засилва фотосинтетичната дейност на листата и се спомага за образуване на по-силни и по-добре развити леторасли и пъпки.

С това се осигурява по-дълъг живот на обрастващите клонки, по-голямо плододаване и във вътрешността на короната и по долните части на скелетните клони и разклонения. Премахването на клонки има значение и за надебеляването на скелетните клони и разклонения.

Прищипването с пръсти (пензиране) на крехките, намиращи се в растеж връхчета на по-силните леторасли спира за известно време растежа и използването на хранителните вещества за нарастващите клонки и за образуването на новите листа по нея. Така се дава възможност синтезираните вещества да се насочат в по-голяма степен към по-ниско разположените по пензираните леторасли пъпки, които се развиват по-добре, и се стимулира получаването на повече плодни пъпки.