В последния си доклад USDA повиши прогнозата си за производството на зърно в Украйна, поради увеличеното производство на пшеница.

В същото време прогнозата за производството на маслодайни семена е под нивото от май. Така USDA намали очакваното производство на соя от 4,3 на 4,05 млн. тона.

Подобна преоценка се обяснява с бавната динамика на сеитбената кампания в сравнение с планираната цифра от 1,822 млн. хектара от Министерството на земеделието на Украйна.

Според министерството, към 12 юни са засети само 1546 хил. ха, или 85% от планираните.

Въпреки това, като се има предвид развитието на метеорологичната обстановка и оптималните условия за засаждане на соя в Украйна, тази предварителна прогнозна цифра вероятно ще бъде близо до крайната.

Що се отнася до рапицата и слънчогледа, американското министерство на земеделието остави прогнозата за производството на тези култури в Украйна за 2019 г. непроменена на ниво съответно 3,9 млн. тона и 14,8 млн. тона.

Закъснения при соята се наблюдават и в Русия, където понастоящем са засадени 86% от планираните площи.

В същото време е засадена 4% повече от планираната площ от слънчоглед или 8.1 млн. хектара. Засяването на пролетна рапица достигна 96% или до 1,3 млн. хектара.