Египет започва да заема позиции на пазара за закупуване на пшеница от новата реколта.

Вчера GASC обяви търг за мека пшеница с доставки на 11 до 21 юли. Резултатите от търга ще бъдат обявени днес.

Този търг се провежда в деня на публикуване на месечния доклад на USDA за юни. Европейските износители ще следят отблизо цените на пшеницата от Черноморския регион, предлагани на този търг в началото на пазарната година.

На Euronext в началото на седмицата, цените на меката пшеница спадат при условия, когато декларираните обеми на производство са окуражаващи, а еврото се покачва, връщайки се към стойности над 1.13 спрямо долара.

Физическият пазар също следва това движение, но не беше много активен.

Пазарът на рапицата се стабилизира над нивата на техническа поддръжка. Договорът за август се търгува на нива от 367.75 € / т на фона на спада в цените на соята в САЩ и цените на рапицата в Канада.

Вчера излязоха данни за хода на сеитбата в САЩ миналата седмица. Според USDA, на 9 юни са засети 83% от площите с царевица, което е с 16 процентни пункта повече от седмица по-рано. Според USDA 59% от културите са в “отлично и добро състояние”.

Соята напредна с 21 процентни пункта, като сега достига 60% от общата площ. Темповете на нарастване на засетите площи се ускоряват, но не може да се компенсира натрупаното забавяне.

При зимната пшеница, въпреки последните дъждове, състоянието на културите в отлично и добро състояние е 64%. Непроменено е спрямо миналата седмица и е по-високо от очакваното.

Днес, операторите на пазара ще бъдат особено повлияни от юнския брой на месечното издание на USDA.