Продукти: 8 големи картофа, 500 г гъби, 2 големи глави лук, 3 суп. лъж. брашно, 1 яйце, растителна мазнина (за пържене), сол на вкус, черен пипер (смлян)

Приготвяне: Обелете картофите и ги сложете да се варят. Лукът и гъбите се нарязват на ситно. Запържете лука в растителното масло и когато е почти готов добавете гъби към него. Ако искате можете да прибавите скилидка смачкан чесън.

Прехвърлете варени картофи в купа и смачкайте на пюре. Добавете 3 супени лъжици брашно и яйце. Посолете и добавете черен пипер.

Разбъркайте, докато се получи еднородна маса. Ако решите кюфтетата да са постни, можете да замените яйцето с малко натурално нишесте - така кюфтетата няма да ви се "разпадат" докато ги пържите.

От получената смес разделете на 12 части и всяка разточете на питка с дебелина 2-3 см.

В центъра на всяка питка поставете по 2 супени лъжици от пълнеж (гъби и лук). Завийте краищата и оформете картофените кюфтета. По-удобно ще е това да направите с мокри ръце - така картофената смес няма да ви лепне по ръцете и ще е лесна за оформяне. Оваляйте кюфтетата в брашно и пържете от двете страни в предварително загрято олио.

Съвет:

Ако искате картофените кюфтета да имат хрупкава златиста коричка, преди пържене оваляйте в галета. Пържете до златисто.

Сервира със заквасена сметана, а в постния вариант - с гъбен сос и зеленчуци.