Метиловият алкохол не изчезва с дестилацията

Ако плодовата каша, която пазите, е още сладка, тогава се възбужда вторична ферментация както при виното.

Оставянето на кашата да ферментира по естествен път не върши работа и често завършва с пълно вкисване на материала.

Ако залагате джибри за втора ферментация, тогава на 4 л топла вода се добавя по 1 кг захар.

Да знаете, че често използуваното съотношение 1:3 е причина да остане неферментирала захар.

Дори и да не вкисне материалът, при продължително съхранение на кашата преди дестилация, често настъпват химически промени, които влошават качеството на ракията.

Внимание!

При плодовите каши от ябълки, дюли и други плодове, съдържащи повече пектин, в процеса на съхранение през зимата /за 3-5 месеца/ се образува метилов алкохол.

Той може да се увеличи 2 до 3 и повече пъти, а ракията произведена от такава каша може да увреди зрението.

Увеличават се неколкократно и висшите алкохоли.

Погрешно е мнението, че метиловият алкохол може да се отдели чрез дестилация

Метиловият алкохол е по-летлив от етиловия и не може да се отдели.

Така че при ракията е важно да се спази принципът след като приключи ферментацията материалът да се извари веднага!