Експеримент не установява вероятна разлика в концентрацията на хемоглобина и кръвните клетки между пилета, получени от инкубационни яйца с различни периоди на съхранение (2-21 дни).

Установено е обаче намаляване на имунния статус на еднодневни пилета, получени от яйца с продължителен срок на съхранение. Например титрите на антитела на нюкасълска болест (псевдочума) при пилета от яйца, съхранявани 21 дни, намаляват до 1.33 log2.

Имунният статус на еднодневното пиле зависи от съдържанието на защитните сили в яйцето и от реактивността на имунната система. И тъй като имуноглобулините, които играят ролята на антитела, са в жълтъка, където рН се променя по време на съхранение, това от своя страна води до намаляване на активността на антителата и като следствие до намаляване на титъра на майчините антитела към нюкасълска болест.

След получаването на такива резултати изследователите стигат до заключението, че намаляването на силата на имунитета в този случай може да повлияе негативно на адаптивния капацитет на еднодневните пилета и да послужи като сигнал за понижаване на имунореактивността на техния организъм.