При добър цъфтеж, правилно опрашване, а след това и оплождане, дръвчетата образуват много повече завръзи, отколкото биха могли да изхранят.

Често на някои клони има прекалено много плодове, вследствие на което те взаимно потискат развитието си и остават по-дребни. Затова на такива места има нужда от прореждане.

Най-често се прореждат завръзите на ябълката, крушата, прасковата и кайсията.

Правилото, с което се съобразява всеки овощар е, че завръзите трябва да се прореждат до такава степен, че след пълното си развитие плодовете да не се допират.

. При ябълката и крушата от една цветна пъпка обикновено се развиват 5-6 цвята. След завързването се оставят най-развитите завръзи, а останалите се премахват, като се прерязват дръжките им с ножица.

. При кайсията и прасковата излишните завръзи се премахват чрез леко извиване.

След прореждането плодовете, които остават стават по-едри, по-вкусни и по-добре оцветени. В никакъв случай реколтата няма да е по-малко, околийското ако не е направено целенасочено прореждане.