Защитните покривни системи Powerflex - предпочитани от фермерите

Защитните покривни системи Powerflex, предлагани от "Аквамат 2000", в последнага година се оказват доста търсени от земеделските стопанства.

Освен срещу слани и мраз, успешно предпазват от напукване при дъжд.

Това се оказва ефикасно средство за собствениците на трайни насаждения особено в моментите, когато плодовете вече са узрели и стопаните искат да запазят търговския им вид и високата им стойност.

Powerflex може да се реализират

в комбинация с мрежи

против Дрозофила Сузуки

Заради климатичните промени този икономически опасен неприятел се настани трайно на нашите географски ширини.

Затворената система улеснява значително фермера в борбата с болести, причинени от насекоми, обясняват експертите на фирмата.

Те дават за пример, че в Австрия тя става задължителна за стартиране на биологично производство на плодове.

Powerflex предпазва идеално

в комбинация със системата Wiesel

и от градушки

В случая се осигурява възможност за отваряне на едната или другата система, или пък и на двете едновременно.

Въпросните мрежи осигуряват и допълнителна защита срещу слънце при големите летни горещини.

Опасните напоследък слани станаха неизбежна заплаха за фермерските стопанства в пролети като последната, когато студеното време бе на път да унищожи половината от плодовата реколта в страната. Компанията за внос и монтаж на системи за напояване и за предпазване на насажденията от слани, градушки и измръзвания обаче излезе на пазара и срещу тези рискове с ново решение, което безспорно ще бъде оценено от овощарите.

От тази година тя стартира партньорство за предлагането в продажба на

Фрост Бос 49 и Фрост Бос 59 -

новозеландски перки

срещу слани, които намират широко приложение не само в Нова Зеландия и Австралия, но в САЩ и Европа, съобщи управителят на "Аквамат 2000" Деян Кирязов.

Модерното техническо средство се произвежда от компанията New Zeland Frost Fans.

Тя за няколко десетилетия е усъвършенствала перките по начин, чрез който се справят изключително успешно с предпазването на овошките от климатичните промени.

Това върши идеална работа и на нашите фермери, тъй като времевият диапазон на сланите през последните години силно се разшири, поради което овощарите все по-често започват да търсят нови и по-ефективни решения за защита.

Витлата на перките са изработени от стъклопласти по патентована технология.

Монтират се с определен наклон спрямо терена, за да обръщат горните слоеве от топъл въздух и да ги насочват към земята.

Съвременните перки с 4 и 5 витла осигуряват тиха работа при нива на шума от 51dB до 49dB - това дава възможност да се използват и в градини, които се намират в близост до населените места.

Една перка защитава

овощни градини

от 60 до 80 декара

в зависимост от наклона и релефа на местността. Перката се позиционира на бетонов фундамент, като дизеловия двигател се разполага непосредствено до нея.

Задвижва се автоматично от контролер и климатична станция, още щом температурата на въздуха достигне критичната стойност, зададена от земеделския стопанин.

По този начин, още преди настъпването на сланата, перката раздвижва въздуха, при което започва да засмуква по-топлия въздух, намиращ се в слоеве между 10 м и 50 м над овощните дръвчета и да го насочва към короните на дърветата.

Така

не се образува скреж

върху цветовете

обясни Мирослав Петров, търговски представител на "Аквамат 2000".

Съоръженията са изключително удобни за българските овощари, защото покриват площи, близки по размер до средно големите градини.

Икономическите ползи са още по-големи, тъй като с тази инвестиция се гарантира почти 100% защита на овощните насаждения.

Така в неблагоприятна година, като настоящата, собствениците на овощни градини могат да възстановят инвестицията за перка още през първата година.

Когато колеги овощари в съседство притежават по 10-20 декара плодови градини, те биха могли могат да се кооперират за покупка на една перка и по този начин още по-бързо да достигнат желаната ефективност.

Перките стават все по-актуални сред фермерите в Европа и по света, обясняват експертите, тъй като досегашните алтернативни методи за борба със сланите чрез дъждуване изискват все повече ресурси - вода и енергия, които за съжаление намаляват. Проблемът обхваща дори планински региони като Алпите, където също се забелязва проблем с водните запаси.

Иначе "Аквамат 2000" от години внася

качествени германски

системи за дъждуване

с разпръсквачки за защита от слани на фирмата Perrot, закупена наскоро от друг техен партньор Toro /САЩ/.

Дъждуването при температури, близки до нулата и малко над нея, облива растенията с вода. Охлаждайки се, водата отдава енергия, равна на 1 килокалория за литър вода, а при преминаване от течно в твърдо състояние водата отдава топлина от 80 килокалории на литър. Този процес не може да затопли овошките, но спира застудяването и предотвратява измръзването на цветовете. И реколтата бива спасена.

Този метод обикновено се прилага за ранните сортове ябълки, круши, череши и др. Ефективен е и срещу по-късните слани, които могат да се появят през месец май.

Изисква се този вид обледеняване да се приложи в точния момент. При защита от слани чрез дъждуването може да се спасят от 80 до 100% от насажденията.

Освен система за дъждуване с разпръсквачки над короните на дърветата през последните години се използва и вариант на

подкоронно дъждуване

В комбинация от защитни покрития над дърветата и различни технически мрежи тази защита може да е 100% ефективна, посочи инж. Деян Кирязов.