Софтуерът Skippy Scout може да бъде използван за проверка на нивата на вредители, плевели и болести в полето, без да се налага агрономи или фермери да извървяват километри пеша

Ивона Величкова

Британският стартъп Drone AG пусна на пазара ново приложение, което автоматизира полетите на дроновете за изследване на културите.

Софтуерът Skippy Scout може да се използва за проверка на нивата на вредители, плевели и болести в полето, без да се налага агрономи или фермери да извървяват километри пеша.

Удобно е, че приложението ще работи с няколко безжични DJI дронове, включително Mavic, Phantom 4, Inspire 2 и M200, някои от които са на разположение за малко повече от 500 британски лири (1100 лв).

"Отворени сме и към други производители на дронове, така че всички желаещи могат да се свържат с нас", обясняват от Drone AG.

Понастоящем приложението е създадено за работа само с Apple iPhone 6 или по-модерни устройства, така че потребителите на Android ще трябва да изчакат малко повече за разработването на софтуера.

За да работи, в смартфона се въвеждат подробности за конкретни полета и целеви точки, след което дронът започва своята разузнавателна мисия.

Снимки с висока резолюция

се правят само от няколко метра височина и компанията изчислява, че това ще покрива приблизително 20 дка/мин при скорост от две спирания за снимки на всеки 10 дка.

Снимките се изтеглят на смартфона на потребителя, докато дронът лети, и предоставят далеч по-подробни данни от типичните сателитни изображения.

Алгоритмите са в състояние да откриват листа с дефицит на хранителни вещества и да изчисляват индексите на зелената площ в различните участъци на полето.

Приложението също така е в състояние да пресметне етапите на растеж на културите и с времето ще може да идентифицира специфични плевели.

"Използването на дронове за разузнаване на културите е само началото на нашата идея да разработим

супер прост софтуер

който използва дронове, смартфони, автоматизация и изкуствен интелект, за да позволи по-ефективно земеделие, с по-малко неприятности", споделят от Drone AG.

Услугата е с абонамент, основан на две нива на ценообразуване - едно за земеделските производители, което струва около 30 британски лири (68 лв), а друго за агрономи - 50-60 британски лири (113-135 лв).

Като цяло Skippy Scout трябва да работи навсякъде по света, но производителите първо го тестват и развиват за пазара във Великобритания. Те също така планират да добавят функции, които ще са специфични за условията на Острова... Поне като за начало.

Идеята на новото приложение е да бъде супер просто, за да позволи по-ефективно земеделие, с по-малко неприятности
Идеята на новото приложение е да бъде супер просто, за да позволи по-ефективно земеделие, с по-малко неприятности