За да се изпревари беритбеният период от ранното полско производство, дините и пъпешите могат да е отглеждат по няколко начина - под полиетиленови тунели; в защитени гнезда или в безопорни покрития. Отглеждането им в защитени гнезда е трудоемко, затова се препоръчва за по-малки стопанства.

Производството под полиетиленови тунели е по-разпространено от другите два начина.

Изборът на сортове

трябва да бъде съобразен със следното: да са ранозрели и добивни; растенията да са жизнени, устойчиви на фузарийно увяхване, брашнеста мана, мана и други икономически важни болести; плодовете да са средно едри с плътна и сочна консистенция и висока транспортабилност.

За пъпешите срокът на засаждане под полиетиленови тунели се определя от почвената температура, която трябва да бъде над 12-14 градуса С. Използва се 35-40 дневен разсад, отгледан в отопляеми оранжерии или парници, засят директно в саксии на 2-3 см дълбочина, по 3-4 семена в саксия. Добре е да се използва разсад, присаден върху тиква. Тогава се увеличават ранозрелостта и общият добив. Във фаза семедели растенията се прореждат, като се оставят по две в саксия.

Подготовката на почвата през есента се състои в основно торене с оборски тор, суперфосфат и с калиев сулфат, съобразено с данните от агрохимичния анализ на почвата, който е препоръчително да бъде направен. След това се извършва дълбоката оран. През пролетта почвата се обработва по-плитко и се профилира като се оформя лехо-браздова повърхност с високи равни лехи.

Засаждането се извършва през второто десетдневие на април на двуредова лента по схема 130+70х50 cm или едноредово на разстояние 140х50 cm. Растенията се засаждат на дълбочина до семеделите, след което се поливат и загърлят.

Ако не е извършвано основно торене, в гнездата се поставят 1 кг разложен оборски тор и по 10 г амониева селитра и суперфосфат.

След засаждането се изгражда носещата конструкция на тунелите и се покрива с фолио.

Основната грижа до края на май

е поддържането на микроклимата в тунелите. Проветрява се само в топлите часове на деня, без да се допуска излагане на растенията на силни въздушни течения. Максималните температури трябва да са между 22 и 25 градуса, а температурните амплитуди да не са големи - 7-8 градуса. Това се постига по-лесно при използване на перфорирано фолио - до 2% от общата му повърхност. Окончателното отстраняване на фолиото е в края на май, което се предшества от по-силно проветряване в продължение на няколко дни.

Поливките след засаждането са по гнезда, със затоплена до 17-18 градуса С вода, без да се намокрят стъблата и листата на растенията. По време на масовия цъфтеж и на плодообразуването се полива гравитационно или капково, като почвената влажност се поддържа по-висока - 75-80% от ППВ. Със започване на зреенето тя се понижава на 60-65% от ППВ.

За получаването на повече стандартни плодове по време на окопаването, стъблата се насочват върху високата леха. Така плодовете се засягат по-малко от поливките и не загниват. В ранните фази (цъфтеж и началото на плодообразуване) растенията се подхранват с амониева селитра. Беритбата започва в края на юни, като добивите варират от 3 до 4 тона на декар.

При отглеждане в безопорни покрития,

пъпешите и дините се засаждат през втората половина на април, след като премине опасността от силни слани. Покриването им се извършва непосредствено след засаждането, а полиетиленовото фолио се премахва 30-35 дни след това. Беритбата започва 10-14 дни по-рано, спрямо тази от ранното полско производство.

За отглеждането на дини под полиетиленови тунели

се използва предварително произведен 30 дневен разсад от рътени или предварително накиснати семена, засяти в саксии. Добри резултати се получават, когато разсадът е присаден върху подложка от кратуни.

Подбират се площи с водопропускливи почви, защитени от ветровете.

Така се изпреварва с 10-14 дни първата полска реколта полиетиленови тунели

През есента се тори с органични и минерални торове, без да се внасят азотните. През пролетта, най-добре през месец май, се култивира и фрезува и се оформя лехо-браздова повърхност с висока леха.

Засаждането се извършва, когато почвената температура се повиши над 12-14 градуса - през първата половина на април, по схема: 150х80-100 см.

Когато покривното фолио е по-широко, може и на двуредова лента по схема 150+50х50 cm. Растенията се засаждат на дълбочина до семеделите, след това се поливат с хладка вода гнездво и се загърлят с рохкава почва.

Температурата в тунелите се поддържа между 25 и 28 градуса през деня при слънчево време и 20-22 градуса при облачно. Поливките отначало са ограничени и най-често са ръчни по гнезда, но успешно може да се полива и чрез капково напояване.

Тунелите се проветряват редовно за да се поддържа по-ниска относителна влажност - 70-75%. Редовното проветряване също така подпомага навлизането на пчели в тунелите, които са основен опрашител на цветовете при дините. При по-слаб растеж, във фаза 4-5 лист, растенията се подхранват предимно с азотни и с калиеви торове. При първото окопаване може да се внесат и фосфорни или сложни (комбинирани) минерални торове.

Към края на май растенията се откриват напълно, като се премахва фолиото. Тогава по преценка може да се приложат резитби - на растенията със силно нарастващо централно стъбло и слабо плодообразуване върховете се пензират.

Беритбата започва в началото на юли и продължава около месец и половина. Добивът варира от 4-6 тона на декар.