Над 80% от китайските свинеферми, пострадали от африканската чума по свинете (АЧС), не планират възстановяване на поголовието заради разпространението на заболяването в страната, съобщи Китайското земеделско министерство.

Наскоро огнища на АЧС бяха регистрирани в 6 свинеферми на южния остров Хайнан. Така от август миналата година, когато болестта за първи път е регистрирана в Китай, вирусът се разпространи във всички провинции и региони на страната.

Никога досега не е имало такава паника сред фермерите, каза на пресконференция в Пекин Уан Цзуншу от Земеделското министерство.

Ако не успеем да възстановим увереността на свиневъдите, ще пострадат потребителите. Прогнозите са за намалено производство на свинско месо и за рекордно високи цени на месото през втората половина на годината.

Въпреки че увеличението на вноса може да намали дефицита, той няма да е достатъчен, за да попълни предлагането, твърди Чжу Цзенюн от Китайската академия по селскостопански науки в Аграрния информационен институт, цитиран от Блумбърг.

Ако вътрешното предлагане на свине в Китай намалее с 10%, страната трябва да внесе над 2 млн. т свинско месо.