За да го избегнете, не я заплождайте преждевременно

Половата зрялост при говедата настъпва между 6 и 9-месечна възраст в зависимост от породата и условията на хранене и гледане. Но на тази възраст както женските, така и мъжките телета не са достатъчно телесно развити и затова не трябва да се покриват.

Затова правилото за предпазване на юницата от трудно отелване е да не се заплождане преждевременно. Защото при юниците тазът им не е е достигнал достатъчни размери

Възприето е юниците да се заплождат, когато достигнат 65-70% от средното тегло на възрастните крави. При средно скорозрелите породи, към които принадлежат и нашите породи крави, животните достигат своето нормално развитие и са годни за разплод на 18-20 месеца

Ако юницата е от месодайна порода, трябва да се осемени от по-дребен бик.

По време на бременността и особено през последните 2 месеца от нея трябва да има всеки ден 3-5-часово движение и нормирано хранене. Така ще се предотврати прекомерно нарастване на плода.

Последните дни преди раждането се спира даването на обемисти фуражи (силажи, каши и др.), които притискат плода и му пречат да заеме предродилна позиция. На воля се дава само доброкачествено сено.

А 10-15 дни преди отелването дажбата се намалява

Така се ограничиава прекомерното нарастване на плода.