Най-опасни за пчелите са растително защитните и санитарните мероприятия, които се провеждат през периода април-юни.

Тогава има най-силен цъфтеж на медоносна, дива и културна растителност. А пчелните семейства са в процес на най-интензивно развитие и подготовка на главната паша, напомнят от savetivzemedelieto.bg.

Ето защо мероприятия за растителна зашита и санитарна дезинсекция трябва да се организират и извършват така, че със своята ефективност да осигурят ефикасна защита на културните растения от вредители и санитарна дезинсекция. Но и да гарантират пълното опазване на пчелите.

Използват се два основни начина за предпазване на пчелите от отравяне:

1) Превозване на пчелните семейства в райони, отдалечени на достатъчно разстояние от участъците, където ще се провеждат растително защитни или санитарни мероприятия.

2) Временна изолация на пчелите в кошера.

Използването на единия или на другия начин зависи главно от характера на препаратите (продължителност на токсичното действие). А така също и от трайността на растително защитните мероприятия, които предстои да се провеждат (колко обработки и през колко дни за даден период).

При използването на препарати с кратък срок на токсичност за пчелите и при еднократно провеждане на мероприятието през по-голям период ще се приложи временна изолация на пчелите в кошерите.

При редовно провеждане на растително защитни мероприятия (например в голям масив от овощни култури след прецъфтяването) най-добре е пчелните семейства да се превозят в район с паша на достатъчно разстояние, за да се запазят от отравяне.