На Цветница окичваме на входната врата венче от върбова клонка. Традицията повелява, че осветеното клонче предпазва дома от болести и зло. Вярва се, че тя внася здраве, плодородие и има възпроизвеждаща сила. Венчето трябва да се запази цяла година пред икона. У нас тя е заместител на палмовите или лавровите и маслиновите клонки, с които е посрещнат с почести Исус в Йерусалим.

Празникът, наричан Цветница, Връбница, Цветна неделя, Вая и др. винаги е в неделята след Лазаровден и в седмицата преди Великден. Имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя и растения. Празникът се характеризира и с т.нар. кумичене. 

Върбата има и лечебни сили

Приписват ѝ и магически

В различните култури на върбата са приписвани различни магически сили. Например, че с нея може да се измоли дъжд и усмиряване на природните стихии, свързани с вода (защото краката на върбата винаги са във вода); че ако носим частица от нея в джоба си, ще бъдем по-безстрашни, или че ако завържем клонче на възел, ще се изпълни съкровено желание. Не случайно казват "да бъдеш здрав като върба". От дървесината се изработват амулети, като се смята, че те помагат за разтоварване от стреса и развиват красноречието и творчеството у човека.

Фантазиите са едно, а научно обоснованите доказателства - съвсем друго. Във върбата се съдържат множество полезни вещества. Едно от тях е ацетилсалициловата киселина - аспиринът. Извлекът от върба повлиява добре кожни проблеми като брадавици, мазоли, акне, стимулира растежа и здравината на косата. Кората има кръвоспиращо действие. Отварите действат добре при заболявания на дихателната система и сърцето. Употребяемите части са младите клонки, кората и листата под различни форми. 

Мини върбичките са на присадка

Като растение върбата предпочита влажни наносни почви и обикновено я срещаме край реките и водоемите. В декоративното градинарство тя е високо ценено растение.

На почит са сортовете с едри или нестандартни цветове, както и онези върбички с шарените листенца (Salix Hakuro Nishiki) и спираловидните клонки.

Използваме умалителен израз не за друго, а защото в действителност декоративните върби в озеленяването не достигат гигантските размери на събратята си в природата.

Градинските центрове предлагат голямо разнообразие върби на висока, средно висока или ниска присадка. Присаждането гарантира качеството на културния сорт от една страна, а от друга действа като един вид ограничител на растежа.

Чрез присаждане се постигат правото като струна стъбло, разклоняването на точно определено и желано място, а понякога и плачещ вид.

Техниката позволява и лесно поддържане на короната. Някои от най-интересните сортове декоративни върбички са Salix caprea Kilmarnock и Salix Hakuro Nishiki (на снимката).

Отглеждането е детска игра

Поливайте повече от редовно

Върбите по начало са големи лакомници. Предпочитат богата на хранителни вещества и влажна почва. И ако такава не им се осигури, страдат видимо.

Растежът е забавен, листенцата са дребни и жълтеникави, разлистването е разредено. Системните пресъхвания по време на вегетацията водят до повреждане на листната маса, отмиране на части или цели листа и клонки. Затова основната задача на градинаря е да осигурява редовни поливки при обгрижването на върбичките.

Мини дръвчетата се чувстват по-добре в градината, но при достатъчно поливане и подхранване ще красят без проблем и голям балкон или модерна веранда. Подхранването трябва да започне рано напролет заедно със сокодвижението. Специално за саликсите се препоръчват комбинирани торове с високо съдържание на азот. Може без притеснение да се подхранват и с биотор и оборски тор. Внасянето на хранителни вещества се прекратява през август.

Внимание! Растенията в саксии имат нужда от по-често поливане и подхранване спрямо тези, засадени директно в градината.

Искат и много слънце

Изберете слънчево място за дървото, особено за сортовете с пъстри листенца. Директното слънчево огряване стимулира образуването на багрилните вещества и само така ще си гарантирате конкретните сортови характеристики.

Няма да е приятно да си купите дръвче с розови и бели шарки и впоследствие те да се загубят. Вината няма да е на производителя или търговеца, а само ваша.

При върбите със зелени листа прякото слънчево огряване не е толкова задължително. Те без проблем ще се справят на шарена сянка или засенчване в определен период от деня. Не забравяйте, че колкото по-слънчево е мястото, толкова по-често ще трябва да поливате, независимо дали растението е засадено в градината, или в голям и красив контейнер.

Може би най-подходящото място за малката върбичка е близо до декоративното езеро. Така хем ще спестите поливки, хем няма да се чудите как да създадете красиво водно огледало. А и върбата ще е повече от щастлива.

Резитбата е препоръчителна

Прави се рано напролет

За да поддържате компактна или каквато и да било форма на короната не е нужно да сте виртуози. Върбата позволява и прощава грешки в това отношение. При това не се сърди дълго, а се взема в ръце и бързо, бързо се възстановява.

Резитбата тук не е нужно да бъде прецизна. Няма да говорим за външни пъпки или съразмерност. Просто няма нужда, а и всеки градинар сам може да реши как да оформи дръвчето. Но! Красотата е в симетрията. Затова се постарайте. Обърнете внимание на естествената форма и се старайте да я следвате, поне що се отнася до присадените дръвчета.

Върбичките с изправено растящи стъбла се оформят лесно в сферични форми. Плачещите корони подрязвайте за сгъстяване през първите години и ще получите красив естествен чадър.

По-късно през годините може да се наложи да проредите короната, за да няма прекалено много преплитащи се клони във вътрешността. (Последното е препоръчително). 

6 идеи за сръчни градинари

Виждали ли сте Цирковите дървета на Аксел Ерландсън? Ако не сте, поинтересувайте се и ще се удивите. Живите дървета дават възможност за много творчески приключения в градината, въпреки че сме свикнали да мислим за тях като за неподвижни гиганти.

Върбата е един от дървесните видове с най-гъвкави клони, поради което се манипулира лесно. Едно време нейната дървесина е служела за направата на плетени съдове, подпорни стенички и дори огради. Днес чрез техниката на преплитането се изработват структури, които се използват като модерен Hand made акцент в дома и градината.

Без да навлизаме в подробности около изработката, ще ви покажем няколко примерни идеи за това как и какво можете да направите с върба и малко повече труд:

Жива конзола за увивни растения

В центъра на голям контейнер се засажда увивно растение (дипладения, клематис, тумбергия или др.). Близо до ръбовете на саксията се забиват поне на десетина сантиметра дълбочина по две-три върбови стъбла.

Групите трябва да бъдат през равно разстояние една от друга, а самите клони - със сравнително еднаква дължина и дебелина. Към средата на конзолата всяка клонка се привръзва за разширителен пръстен.

Във върха пръчките се събират и се преплитат или отново се завръзват. На същия принцип може да се изработи пирамида, сфера или друга фигура.

Зелена беседка за отмора

Тук ще е нужна малко повече сръчност, а и поне година-две търпение.

Изработването на беседката изисква повече на брой клони, но принципът на изработка е същият. Чрез преплитане и привръзване към опорно скеле на клоните се придава определена форма, за да се получи живата скулптура. Когато заякнат, опорната конструкция може да се отстрани. За да поддържате формата на беседката, ще трябва да режете стъблата, които не слушат и растат накъдето си искат. Въпреки това няма по-приятна сянка от тази, която може да ви даде зелената беседка.

Ограда или жив плет

Независимо дали ви трябва ниска декоративна оградка, или висок жив плет, можете да си го направите сами без абсолютно никакви вложения. Очертайте площта, дръпнете един канап за ориентир и няколко опорни колчета. Засадете върбичките и... това е. Съседите няма и да разберат кога сте се скрили от погледа им. Само внимавайте да не изпуснете върбата от контрол. Защото може да се превърне в голяма досада от издънки и да загубите ефекта.

Поддържането на живата ограда става с почистване на излишните леторасти и подрязване на височина. Ако ще е дълга, най-добре си купете храсторез.

За да сте сигурни, първо вкоренете

Не рискувайте пропадане на бройки

За да не играете хазарт, при изработването на живите структури от върба е добре да вкорените пръчките. Може да стане само във вода или директно на дървото майка. Обикновено, ако потопите върбови клонки във вода, те пускат корени за около две-три седмици. Лесно става вкореняването на стъбла и без да ги отделяте. Ще имате нужда от торф или дървени стърготини и парчета здрав полиетилен. В основата на избрания клон наранете кората, а след това направете топка от мокрия субстрат около раните.

Завържете полиетилена стегнато отдолу и по-хлабаво отгоре (подобно на бонбон). Така ще може да навлажнявате при нужда. Корени ще се появят по-рано от очакваното. Тогава можете да отрежете новото растение и директно да го засадите в почвата.

Научете се да присаждате

Използвайте клонките за тренировки

Има още много идеи как да превърнете върбовите клонки в атрактивна декорация. Или как да ги впрегнете да работят за вас. Например, високите и прави клони стават чудесни колци за домати или увивен фасул.

Сега е моментът да се присмеете и да кажете "Да, да! И после да не мога да си изчистя градината от върби. Няма как да стане!" Но нали знаете? Всеки проблем си има решение. Върбата няма да се вкорени, ако я забиете в почвата наобратно.

Лесното отделяне на кората от дървесината пък може да ви е от полза да се научите да облагородявате плодни дървета. Първите уроци за присаждането в университета са тренировки на сухо именно на върбови клонки. Различните техники на присаждане се демонстрират в зала, а на по-късен етап и в полеви условия. Вие може да преминете директно на второто и да тренирате, да свикнете с отрезите, да приспособите движенията на ръката и да осъвършенствате начина на връзване на калемчетата или пъпките. Опитайте! А и резултатът няма да се забави. Когато се почувствате уверени, преминете на овощните култури. 

Рецепта за вкоренител

Както споменахме, върбовите клонки съдържат много салицилова киселина. Тя е естествен хормон на растежа. Когато потопим отрязани върбови клонки във вода, салициловата киселина се отделя в нея и насища течността.

Впоследствие всеки резник от друго растение, потопен във върбовата вода, образува корени по-лесно и бързо.

Рецептата за домашен вкоренител е елементарна. В голям буркан нарежете на ситно клонки от върба и ги залейте с вода. Затворете съда с капачка и го оставете поне за няколко часа да престои. След това използвайте по предназначение. Излишното количество не съхранявайте дълго време. Вместо това го използвайте за поливане на саксийните цветя. Ще се изумите колко добре ще им се отрази малко "магическа" вода.

Честит празник на всички именници. Бъдете здрави.