Станчо Станчев разширява бизнеса и инвестициите само с лични средства

Ивона Величкова

Продължаваме представянето на успяващи млади хора, които достойно следват стъпките в агробизнеса на своите родители.

Те са второто поколение фермери след демократичните промени, връщането на земята и полагането на основите на пазарното стопанство. Те са млади и амбициозни и непрекъснато се учат, за да са по-успешни. Вече градят съвременни стопанства, въвеждат нови технологии и правят модерно земеделие.

Станчо Станчев и неговото стопанство в село Медово са едно случайно откритие в Чирпанско, което направихме по време на пътуване в региона.

За нас винаги е приятна изненaда да попаднем на успешни млади агробизнесмени, какъвто е и нашият домакин.

Той ни разведе из базата си в с. Медово, докато ни разказваше за своята връзка със селското стопанство, за началото, последвалия го път и за плановете си за бъдещето.

“Моят баща - Яко Станчев, е един от първите арендатори в България. Имал е известни прекъсвания, но от 1990 г. фирмата ни плътно се занимава със земеделие. А аз самият - от 2000 г. Обработваме 14 000 дка земя споделя Станчо. “Не получаваме помощ от държавата, всичко е с лични средства."

През май в семейното стопанство ще започне работа дестилерия за етерично-маслени култури.

“Ще преваряваме рози, лавандула и всички растения, които са подобни”, отбелязва Станчо и уточнява, че е един от големите розо- и лавандулопроизводители в района.

Зависи от годината, но средно той произвежда 200 т рози и около 5-6 т лавандулов цвят. Съотношението цвят-масло зависи изцяло от рандемана на самия цвят.

На въпроса дали има пазар за тях Станчо отговаря: “Ще се намери. Винаги е трудно, но се намира.”

За българските масла от край време се използва една и съща технология, така че новата дестилерия е направена изцяло по стандартите

Единствената новост са инкубационните кули, които вдигат по-бързо маслото.

Розовият цвят се преработва в казани, където се разварява на пара за 2 часа и 30 минути и след това се събира в инкубационна кула. Накрая готовото масло отива във флорентинския съд, който се намира в една стая по-долу.

Розоварната вече е работила този сезон за първи проби и резултатите са много добри.

Капацитетът на новата дестилерия е за 14 тона рози или 25-26 тона лавандулов цвят на ден. Тя е оборудвана с най-модерния котел, който от една страна не е много голям, но от друга е качествен.

В момента в стопанството на Станчо отглеждат 400 дка рози и 400 дка лавандула. Достатъчни са да захранят мощностите и капацитета.

Но плановете са да ги увеличат на 1000 дка. Лавандулата преработват и на ишлеме, също така и изкупуват. Розов цвят изкупуват и от производители, обяснява младият фермер Станчо пред екипа ни.

Лавандулата, която отглеждат, е от сортовете Дружба, Хемус и Юбилейна, разказва той. Според него тези сортове дават по-качествено масло, с по-хубав рандеман.

Изкуствено намалиха цената на маслото миналата година, затова и заедно с останалите розопроизводители протестирахме. Надяваме се, че тази година нещата ще се подобрят, казва той.

Сега разчита да подпише договори с фирми, които да изкупуват маслото. Надеждите му не спират само до там. Той предвижда да разшири бизнеса си, да повиши капацитета и да продължи с инвестициите.

- В последно време се появиха доста розоварни в България. Как стоят нещата с конкуренцията? Питаме го ние.

- Розоварни се появяват, но нямат суровина. Всеки може да си направи инсталация, но без материал е трудно. Надяват се да купуват, но продукцията не е достатъчна за всички, разказва той.

Освен маслодайни култури Станчо отглежда и зърно - цели 6000 дка с пшеница и 6000 дка със слънчоглед. Затова и наскоро той обновил машинния си парк добавяйки два нови трактора Massey Ferguson. Единият да му служи при зърнопроизводството, а другият - при розопроизводството. "Доверяваме се на марката Massey Ferguson, защото машините работят безотказно и обслужващият персонал на фирмата-дистрибутор Варекс е на много високо ниво."

На въпроса дали ще купи и комбайна Ideal, чиято премиера в България предстои, Станчо отговори утвърдително.

Това е един наистина модерен земеделски производител, доверяващ се на новите технологии, заяви за него Франческо Куаранта, вицепрезидент по продажби, маркетинг и продуктово развитие на Massey Ferguson, докато връчваше ключовете за новите трактори.

Станчо обясни, че разполага с необходимия инвентар - машина за резитба, пръскачки, чизели, култиватори. Той отглежда и 1000 дка с череши, праскови, сливи.

Станчо Станчев (вторият от ляво надясно) заедно със съпругата си, част от екипа на Варекс и специалните гости от Massey Ferguson пред новата розоварна
Станчо Станчев (вторият от ляво надясно) заедно със съпругата си, част от екипа на Варекс и специалните гости от Massey Ferguson пред новата розоварна
Домакинът позира щастлив пред последните придобивки в машинния му парк - два трактора Massey Ferguson Снимки: Андрей Белоконски
Домакинът позира щастлив пред последните придобивки в машинния му парк - два трактора Massey Ferguson Снимки: Андрей Белоконски