Между тях трябва да има изградени пити, напомнят специалистите. И отново напомняме, че е много важно да се следи изграждането на далаците в строителните рамки. И редовно да се изрязват и претопяват.

Много удобна строителна рамка представлява рамка с подвижна горна летва. Тя не се приковава към страничните летви, а остава свободна. На страничните летвички в горния край се заковават по една Г-образно сгъната ламарина, която служи за окачване на рамката на релсите. По такъв начин горната летвичка е свободна и при изваждането на изградените върху нея далаци, останалата част от рамката с пилото не се изважда от гнездото. И не се безпокоят пчелите.

А когато в далаците няма търтееви ларви, те могат да се претопяват в слънчеви восъкотопки. Но има ли пило, желателно е да се претопяват във вода.

Строителните рамки се използват през цялото време, когато има восъкоотделяне, от април с цъфтежа на джанката и ябълката до края на август. Добитият от далаците восък не трябва да се смесва с друг - от стари пити. Той е най-хубавият и скъп восък, напомня доц. д-р Боян Първулов.