Но знаем ли коя лопата за какво е
Видовете лопати за изкопаване в градината, двора, лозето са доста на брой и имат своето специално предназначение.
По-млади читатели, притежаващи вилни места ни попитаха коя лопата за какво да изберат, след като са разгледали сайтове с най-различни предложения.
Отговаряме:
За този най-важен ръчен уред за всяка малка обработваема площ човек трябва да се съобразява с немалко неща, когато го купува.
Сред тях са материалът, формата на острието, габаритните размери, тежината и др.в зависимост от предназначението - копаене, прочистване, прехвърляне на пръст, рязане на корени и треви.
У нас в магазини и от онлайн търговци се предлагат прави лопати, закривени лопати, белове, лизгари. Разнообразието е изключително голямо, как да се ориентираме.
Градинската права лопата
Наричат я още бел или лизгар. Предназвачена е за обръщане, разравяне или изкопаване на почва. В градината не може без нея. Има няколко основни типа.
Класически са правите лопати за обработване на почвата. Те се състоят от компактно метално острие и дървена дръжка - сап.
Съвременните видове прави лопати могат да бъдат изцяло метални, с пластмасова дръжка, или дори сгъваеми и телескопични.
Типичната градинарска права лопата има плоско или заострено острие. Саповете завършват с Т-образна дръжка, или метална вилка. Саповете може да са дървени или пластмасови. За по-лесно ориентация, понякога дръжките се обозначават като Т, D, или Y - образни, според характерната им форма.
Остриетата на градинските прави лопати могат да бъдат прави, или под ъгъл спрямо вертикалната ос.
Заострените лопати са по-подходящи за по-дълбоко копаене.
Тези с право острие са по-пригодни при окончателно оформяне и подравняване на ръбове на лехи, както и за прекъсване на корени.
При изкопаването на основи или дренажни канали и вади се използват прави лопати с дълго, тясна острие.
Сред градинарите е популярен и типът бел - вила. Вилата за почва може да бъде тризъба и четиризъба. Състои се от няколко плоски шипа и е предназначена за копаене на по-тежки, по-влажни и по-твърди почви или за глинести.
Саповете
Много градинари са консервативни при избора, и предпочитат възможно най-правите остриета. Но има и такива, които предпочитат заострени прави лопати и обръщат внимание вече и на ергономията на сапа.
Саповете с наклон например позволяват по-добро използване на принципа на лоста при обръщане на почвата. Те намаляват усилията при настъпване с крак върху степенката на работния инструмент.
Ако често работите с права лопата, тя ще ви се изплати, дори и да потърсите по-скъпа форма на инструмента, която ще ви пасне най-добре.
Дължината на дръжката е от огромно значение.
В идеалния случай се избира такава дължина, при която да се работи в изправено състояние, за да не ви заболи гърбът.
Някои производители предлагат къси версии или телескопични дръжки. Но...телескопичните дръжки, както имат предимства, имат и недостатъци.
Закривената лопата намира много приложения в градината, на двора или вкъщи.
При бела тя спестява големи усилия, а и мазоли. Използва се предимно за строителни дейности по двора и къщата, а ако е по-голяма - за въглища.
Материалите
При правите лопати от основно значение е качеството на материала на главата и на острието.
Евтините варианти са произведени от обикновена ламарина с различна дебелина и форма. Съществуват също и неръждаеми остриета. Степенката на някои модели е от усилена тръба, което предотвратява разрязването на подметката на обувката.
За пясъчни почви се произвеждат прави лопати от алуминий.
По-скъпите модели имат ергономични плюсове. Благодарение на качествените материали, те могат да са по-леки, но е най-важното да са удобни.
Съвети от инженера
Прочетете и научете
Нисковъглеродната стомана е най-често срещаният и евтин вариант, много популярен сред градинарите за острие на лопата.
Стоманеното острие има голямо тегло, ниско съпротивление на огъване, хваща ръжда и следователно не е дълготрайно. Инструментът е подходящ за всякакви почви, особено за тежки, но мократа пръст залепва по него.
Днес има стомана с покритие от тефлон, боядисана или поцинкована. Тя е по-скъпа модификация, на нея по-малко залепва почва. Покритието намалява триенето, но иначе не се различава по трайност.
С неръждаема стомана острието е по-устойчиво на счупване, не е корозивно, по-трайно е. Има тегло, малко по-малко от обичайния стоманен инструмент, но доста често неръждаемата стомана е тънка и мека и не понася сериозни натоварвания. Неръждаемите лопати на пазара често са с лошо качество.
При използване на титан и неговите сплави с алуминий остриетата са леки, високоякостни и напълно неръждаеми. Пръстта почти не залепва.
Но острието не се огъва никак и може да се счупи при сериозни усилия. По-подходящо е за изкопаване на вече разкопавани площи. Заточването е трудно.
Според формата на острието, заобленото е класическо. Правоъгълното е подходящо за песъчливи и рохки почви, за изкопаване на насипна пръст, например в оранжерия.
Специалното многократно заострено острие със зъби, визуално наподобяващо трион, е подходящо за гъсто проникнали в почвата корени. Лопатата със зъби е и за камениста почва и рязане на коренища от растения.
Лопата (триъгълна) с рязко заточени ръбове на острието е подходяща за всяка почва, но улеснява копаенето в по-твърда почва.
Според материала за дръжките, алуминият е антикорозионен, лек и издръжлив, но лопата с такава дръжка е доста по-скъпа.
Дръжката от фибростъкло или въглеродни влакна е също скъпа, но много здрава, издръжлива и лека. Тя е и пластична.
При телескопична регулируема дръжка е възможно да регулирате дължината на лопатата до височината си, но допълнителните подвижни съединения правят инструмента не толкова издръжлив.
КАК ДА РАБОТИМ ПРАВИЛНО
Съобразете се с почвата
Не копайте, когато земята е замръзнала, много мокра или покрита със сняг.
За глинеста почва използвайте вместо права лопата вила за обръщане.
Ако обърнете почвата на достатъчна дълбочина и ако я смесите с органични материали - торове, торф или компост, то занапред ще си улесните работата.
Ако почвата в двора е лека, прекопайте я чак напролет, тъй като зимните дъждове могат да отнесат хумуса и органичните вещества.
Коментари