Но знаем ли коя лопата за какво е

Видовете лопати за изкопаване в градината, двора, лозето са доста на брой и имат своето специално предназначение.

По-млади читатели, притежаващи вилни места ни попитаха коя лопата за какво да изберат, след като са разгледали сайтове с най-различни предложения.

Отговаряме:

За този най-важен ръчен уред за всяка малка обработваема площ човек трябва да се съобразява с немалко неща, когато го купува.

Сред тях са материалът, формата на острието, габаритните размери, тежината и др.в зависимост от предназначението - копаене, прочистване, прехвърляне на пръст, рязане на корени и треви.

У нас в магазини и от онлайн търговци се предлагат прави лопати, закривени лопати, белове, лизгари. Разнообразието е изключително голямо, как да се ориентираме.

Градинската права лопата

Наричат я още бел или лизгар. Предназвачена е за обръщане, разравяне или изкопаване на почва. В градината не може без нея. Има няколко основни типа.

Класически са правите лопати за обработване на почвата. Те се състоят от компактно метално острие и дървена дръжка - сап.

Съвременните видове прави лопати могат да бъдат изцяло метални, с пластмасова дръжка, или дори сгъваеми и телескопични.

Типичната градинарска права лопата има плоско или заострено острие. Саповете завършват с Т-образна дръжка, или метална вилка. Саповете може да са дървени или пластмасови. За по-лесно ориентация, понякога дръжките се обозначават като Т, D, или Y - образни, според характерната им форма.

Остриетата на градинските прави лопати могат да бъдат прави, или под ъгъл спрямо вертикалната ос.

Заострените лопати са по-подходящи за по-дълбоко копаене.

Тези с право острие са по-пригодни при окончателно оформяне и подравняване на ръбове на лехи, както и за прекъсване на корени.

При изкопаването на основи или дренажни канали и вади се използват прави лопати с дълго, тясна острие.

Сред градинарите е популярен и типът бел - вила. Вилата за почва може да бъде тризъба и четиризъба. Състои се от няколко плоски шипа и е предназначена за копаене на по-тежки, по-влажни и по-твърди почви или за глинести.

Саповете

Много градинари са консервативни при избора, и предпочитат възможно най-правите остриета. Но има и такива, които предпочитат заострени прави лопати и обръщат внимание вече и на ергономията на сапа.

Саповете с наклон например позволяват по-добро използване на принципа на лоста при обръщане на почвата. Те намаляват усилията при настъпване с крак върху степенката на работния инструмент.

Ако често работите с права лопата, тя ще ви се изплати, дори и да потърсите по-скъпа форма на инструмента, която ще ви пасне най-добре.

Дължината на дръжката е от огромно значение.

В идеалния случай се избира такава дължина, при която да се работи в изправено състояние, за да не ви заболи гърбът.

Някои производители предлагат къси версии или телескопични дръжки. Но...телескопичните дръжки, както имат предимства, имат и недостатъци.

Закривената лопата намира много приложения в градината, на двора или вкъщи.

При бела тя спестява големи усилия, а и мазоли. Използва се предимно за строителни дейности по двора и къщата, а ако е по-голяма - за въглища.

Материалите

При правите лопати от основно значение е качеството на материала на главата и на острието.

Евтините варианти са произведени от обикновена ламарина с различна дебелина и форма. Съществуват също и неръждаеми остриета. Степенката на някои модели е от усилена тръба, което предотвратява разрязването на подметката на обувката.

За пясъчни почви се произвеждат прави лопати от алуминий.

По-скъпите модели имат ергономични плюсове. Благодарение на качествените материали, те могат да са по-леки, но е най-важното да са удобни. 

Съвети от инженера

Прочетете и научете

Нисковъглеродната стомана е най-често срещаният и евтин вариант, много популярен сред градинарите за острие на лопата.

Стоманеното острие има голямо тегло, ниско съпротивление на огъване, хваща ръжда и следователно не е дълготрайно. Инструментът е подходящ за всякакви почви, особено за тежки, но мократа пръст залепва по него.

Днес има стомана с покритие от тефлон, боядисана или поцинкована. Тя е по-скъпа модификация, на нея по-малко залепва почва. Покритието намалява триенето, но иначе не се различава по трайност.

С неръждаема стомана острието е по-устойчиво на счупване, не е корозивно, по-трайно е. Има тегло, малко по-малко от обичайния стоманен инструмент, но доста често неръждаемата стомана е тънка и мека и не понася сериозни натоварвания. Неръждаемите лопати на пазара често са с лошо качество.

При използване на титан и неговите сплави с алуминий остриетата са леки, високоякостни и напълно неръждаеми. Пръстта почти не залепва.

Но острието не се огъва никак и може да се счупи при сериозни усилия. По-подходящо е за изкопаване на вече разкопавани площи. Заточването е трудно.

Според формата на острието, заобленото е класическо. Правоъгълното е подходящо за песъчливи и рохки почви, за изкопаване на насипна пръст, например в оранжерия.

Специалното многократно заострено острие със зъби, визуално наподобяващо трион, е подходящо за гъсто проникнали в почвата корени. Лопатата със зъби е и за камениста почва и рязане на коренища от растения.

Лопата (триъгълна) с рязко заточени ръбове на острието е подходяща за всяка почва, но улеснява копаенето в по-твърда почва.

Според материала за дръжките, алуминият е антикорозионен, лек и издръжлив, но лопата с такава дръжка е доста по-скъпа.

Дръжката от фибростъкло или въглеродни влакна е също скъпа, но много здрава, издръжлива и лека. Тя е и пластична.

При телескопична регулируема дръжка е възможно да регулирате дължината на лопатата до височината си, но допълнителните подвижни съединения правят инструмента не толкова издръжлив.

КАК ДА РАБОТИМ ПРАВИЛНО

Съобразете се с почвата

Не копайте, когато земята е замръзнала, много мокра или покрита със сняг.

За глинеста почва използвайте вместо права лопата вила за обръщане.

Ако обърнете почвата на достатъчна дълбочина и ако я смесите с органични материали - торове, торф или компост, то занапред ще си улесните работата.

Ако почвата в двора е лека, прекопайте я чак напролет, тъй като зимните дъждове могат да отнесат хумуса и органичните вещества.

По-слабото острие
По-слабото острие
Заострено и здраво острие
Заострено и здраво острие
Правоъгълно острие
Правоъгълно острие
Острието на зъби
Острието на зъби
Метална и тежка
Метална и тежка
С класическа дървена дръжка
С класическа дървена дръжка
Модерна и лека, но по-скъпа
Модерна и лека, но по-скъпа