Търсете сега решения за бъдещето, съветва експертът Саймън Грей

В условията на засилваща се пазарна конкуренция оцелява онзи, който умело се справя с икономическите предизвикателства. Но стратегически печели в тази борба само онзи, който още сега търси и намира решения за бъдещето. За това с какви проблеми от настоящето и бъдещето се сблъскват свиневъдите по света, разказва международният експерт по свиневъдство Саймън Грей.

Съвременният свят се променя много динамично и свиневъдството не прави изключение. Едновременно с това е възможна адаптация към постоянните промени, като се спазва аксиомата:

максималната производителност осигурява максимален доход минимизира разходите и гарантира максимална печалба. При това основната категория, която в крайна сметка има значение, е количеството реализирано свинско месо, а не цената на реализацията.

Важно е за сметка на какво може да се максимализира маржиналният доход (разликата между получените пари от реализацията и временните разходи и формирането на печалбата). Въпреки че всички се сблъскват с недостиг на един от най-важните ресурси в света - времето, производствените възможности на свинефермите съществено са ограничени от наличната площ. За репродукторите такъв лимит е наличието на родилни боксове, за угояващите прасета - пространството, достъпно за настаняване на поголовието. Затова пред производителите стои задачата за ефективно използване на наличните производствени площи.

Освен това компаниите по генетика в свиневъдството вече дълго време работят над решаването на тези въпроси на генетично равнище.

Отглеждайте свине с добър апетит

Първо, за постигане на производствените цели фермерът се нуждае от такива свине-майки, които биха раждали прасета, които могат да бъдат отбити на 21 дни след раждането. Това ще позволи да се повиши "оборотът" на родилните боксове, което е много по-важно от количеството отбити прасета от свиня-майка. Сега не е рядкост, когато свиневъдите получават от един родилен бокс в репродуктора над 170 прасета годишно.

Второ, необходими са свине-майки, позволяващи получаването на над 4 т живо тегло свине годишно.

Трето, за да се повиши ефективността на използване на площите при доотглеждане и угояване (да се максимализира количеството реализирани килограми живо тегло на единица площ), са необходими такива прасета, които растат бързо дори в условия на по-голяма плътност в помещението. Например най-ефективните свиневъди от 1 кв. м помещение за доотглеждане и угояване реализират над 525 кг годишно.

Затова съвременните генетични програми са съсредоточени върху селекцията на на животни с високо равнище на потребление на фураж. Например свинете майки, които имат добър апетит в лактационния период, губят по-малко мастен слой и имат по-висока млечност, което позволява на прасетата още на 21-ия ден да достигнат тегло, достатъчно за отбиване - 7,5 кг. Това дава възможност да се съкрати бозайният период и с това количеството изразходван фураж по време на лактацията: 36-38 кг на отбито прасе срещу 42-45 кг на прасе средно. Такава икономия се крие в по-доброто усвояване на фураж от кърмещите свине-майки (3:1 срещу 5:1 по време на бременността).

Не по-малко важно е високото потребление на фуражна етап подрастване и угояване. Прасетата, които имат добър апетит, растат по-бързо по време на подрастване, а при угояване не са толкова претенциозни към дажбата, което позволява нейното опростяване и поевтиняване.

Друг проблем, актуален за всички свиневъди по света, е недостигът на квалифициран персонал

Той може да бъде решен с

избора на непретенциозни животни,

за които може да се грижат малко работници.

Например една канадска свинеферма с основно стадо от 930 свине се обслужва само от четирима души.

Как е възможно ли? Например в канадските наклеуси няма практиката при опрасването да присъства персонал. Затова задачата на генетиката била селекцията на свиня-майка, която ще може самостоятелно да роди и да се грижи за прасетата си (без помощ от човек). Единствената "помощ" е храненето на воля, което съществено намалява намесата на човека в този процес.

Допълнителното предимство на свинете, потребяващи много фураж, е, че нямат нито време, нито желание да се отвличат с нещо друго. Резултатът - по-малко агресия, по-редки случаи на канибализъм и боеве, както и сформиране на еднородни групи. Това намалява разходите за труд при формирането на групи свине за клане, увеличава оборота на подрастване и угояване, което значи, че се максимализира теглото на свинете, реализирани за клане.

Международният експерт по свиневъдство Саймън Грей на терен в азиатска свинеферма
Международният експерт по свиневъдство Саймън Грей на терен в азиатска свинеферма
Прасетата, които растат по-бързо и наддават добре по време на подрастване, при угояване не са толкова претенциозни към дажбата, което позволява нейното опростяване и поевтиняване Снимка: World Food Innovations
Прасетата, които растат по-бързо и наддават добре по време на подрастване, при угояване не са толкова претенциозни към дажбата, което позволява нейното опростяване и поевтиняване Снимка: World Food Innovations