Генетиката разрешава свиневъдни проблеми

13 април 2019
Животновъдство
7677
Няма снимка
Важно е прасетата да имат добър апетит, за да растат бързо
1 2 3 4
 

Търсете сега решения за бъдещето, съветва експертът Саймън Грей

В условията на засилваща се пазарна конкуренция оцелява онзи, който умело се справя с икономическите предизвикателства. Но стратегически печели в тази борба само онзи, който още сега търси и намира решения за бъдещето. За това с какви проблеми от настоящето и бъдещето се сблъскват свиневъдите по света, разказва международният експерт по свиневъдство Саймън Грей.

Съвременният свят се променя много динамично и свиневъдството не прави изключение. Едновременно с това е възможна адаптация към постоянните промени, като се спазва аксиомата:

максималната производителност осигурява максимален доход минимизира разходите и гарантира максимална печалба. При това основната категория, която в крайна сметка има значение, е количеството реализирано свинско месо, а не цената на реализацията.

Важно е за сметка на какво може да се максимализира маржиналният доход (разликата между получените пари от реализацията и временните разходи и формирането на печалбата). Въпреки че всички се сблъскват с недостиг на един от най-важните ресурси в света - времето, производствените възможности на свинефермите съществено са ограничени от наличната площ. За репродукторите такъв лимит е наличието на родилни боксове, за угояващите прасета - пространството, достъпно за настаняване на поголовието. Затова пред производителите стои задачата за ефективно използване на наличните производствени площи.

Освен това компаниите по генетика в свиневъдството вече дълго време работят над решаването на тези въпроси на генетично равнище.

Отглеждайте свине с добър апетит

Първо, за постигане на производствените цели фермерът се нуждае от такива свине-майки, които биха раждали прасета, които могат да бъдат отбити на 21 дни след раждането. Това ще позволи да се повиши "оборотът" на родилните боксове, което е много по-важно от количеството отбити прасета от свиня-майка. Сега не е рядкост, когато свиневъдите получават от един родилен бокс в репродуктора над 170 прасета годишно.

Второ, необходими са свине-майки, позволяващи получаването на над 4 т живо тегло свине годишно.

Трето, за да се повиши ефективността на използване на площите при доотглеждане и угояване (да се максимализира количеството реализирани килограми живо тегло на единица площ), са необходими такива прасета, които растат бързо дори в условия на по-голяма плътност в помещението. Например най-ефективните свиневъди от 1 кв. м помещение за доотглеждане и угояване реализират над 525 кг годишно.

Затова съвременните генетични програми са съсредоточени върху селекцията на на животни с високо равнище на потребление на фураж. Например свинете майки, които имат добър апетит в лактационния период, губят по-малко мастен слой и имат по-висока млечност, което позволява на прасетата още на 21-ия ден да достигнат тегло, достатъчно за отбиване - 7,5 кг. Това дава възможност да се съкрати бозайният период и с това количеството изразходван фураж по време на лактацията: 36-38 кг на отбито прасе срещу 42-45 кг на прасе средно. Такава икономия се крие в по-доброто усвояване на фураж от кърмещите свине-майки (3:1 срещу 5:1 по време на бременността).

Не по-малко важно е високото потребление на фуражна етап подрастване и угояване. Прасетата, които имат добър апетит, растат по-бързо по време на подрастване, а при угояване не са толкова претенциозни към дажбата, което позволява нейното опростяване и поевтиняване.

Друг проблем, актуален за всички свиневъди по света, е недостигът на квалифициран персонал

Той може да бъде решен с

избора на непретенциозни животни,

за които може да се грижат малко работници.

Например една канадска свинеферма с основно стадо от 930 свине се обслужва само от четирима души.

Как е възможно ли? Например в канадските наклеуси няма практиката при опрасването да присъства персонал. Затова задачата на генетиката била селекцията на свиня-майка, която ще може самостоятелно да роди и да се грижи за прасетата си (без помощ от човек). Единствената "помощ" е храненето на воля, което съществено намалява намесата на човека в този процес.

Допълнителното предимство на свинете, потребяващи много фураж, е, че нямат нито време, нито желание да се отвличат с нещо друго. Резултатът - по-малко агресия, по-редки случаи на канибализъм и боеве, както и сформиране на еднородни групи. Това намалява разходите за труд при формирането на групи свине за клане, увеличава оборота на подрастване и угояване, което значи, че се максимализира теглото на свинете, реализирани за клане.

Още от Животновъдство
0

Стадо овце намери полянка със сочна зелена трева в парижкото предградие Сен Дени, съобщава Est Republicain. Те бяха доведени тук от участници в проекта "Градски пасторализъм".

0

Заради епизоотичната обстановка в страната, свързана с африканската чума по свинете (АЧС) и обществената значимост на този въпрос Министерството на земеделието,

0

Ловците апелират за спазване на предприетите мерки за неразпространение на АЧС. Забрана за достъпа на събирачите на трюфели в горите поискаха ловците от 40 варненски дружинки.

0

Регистрирано е и ново огнище в област Плевен БАБХ потвърди две нови огнища на африканска чума при домашни свине в област Русе. Те са в лично стопанство,

0

Преговорите между БАБХ и Агенцията по безопасност на храните в Кралство Мароко приключиха, информира БАБХ. Те договаряха за внос на комбинирани фуражи, добавки и суровини,

Последни новини
0

Според оперативния анализ за основни земеделски култури на аграрното министерство към 11 юли т.г. последните данни за пшеница и ечемик сочат ръст на продукцията от двете култури съответно с 22,

0

 Искат по-скоро отраслов закон и мерки за решаване на проблема с работната ръка МЗХГ обеща да обсъди идеи на експерти как да окаже помощ на розопроизводителите - исканията са за средства за зимни

0

Не крийте животните и сами ще умрат, предупреждават ветеринарите Потвърдиха едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Търговище - в стопанство в квартал "Въбел",

0

Продукти: 200 г топено сирене, яйце, 80 г масло, 1 ч. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. сол, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 2 суп. лъж. прясно мляко, сусам на вкус.

0

16 вече са огнищата при домашни свине и 20 са случаите при диви прасета в страната ни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди едно ново огнище на Африканска чума при домашни

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мистериозният българин в екипа на новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е Живка Петкова, една от сънародничките ни най-тясно свързани с пътя на България към и в Европейския съюз. Последната ѝ длъжност в Европейската комисия, преди да се присъедини към преходния екип на Фон дер Лайен,

Двоен стъклен съд за питие и лед - атракция в изложбата “Алкохол и амбалаж” “В неприсъствен ден кръчмите в градовете и селата не бива да се отварят и да приемат посетители по-рано от десет часа преди пладне. В празнични и делнични дни не бива да остават отворени по-късно от един час след захождане на слънцето.

Бил Гейтс никога не е падал по-ниско от второ място в седемгодишната история на индекса Bloomberg Billionaires. Това обаче приключи вчера, когато съоснователят на Microsoft Corp. падна до номер 3 след Бернар Арно, съобщава economic.bg. Компанията за луксозни стоки на Арно - LVMH, достигна рекорд на борсата в Париж и изпрати нетното състояние на