Близо 500 биопроизводители имат 30 дни да преминат към друг сертифициращ орган, тъй като Министерството на земеделието, храните и горите е отказало да даде разрешение на контролиращото ги досега лице  „Кю Сертификейшън“ АД. 

За отказа сигнализираха сутринта от Българска асоциация "Биопроизводители". Нито те, нито от "Кю Сертификейшън" не бяха информирани официално за отказа.

Всеки оператор на „Кю Сертификейшън“ АД трябва да сключи нов договор в едномесечен срок (до 30.04.2019 г.) с друго контролиращо лице и да уведоми Министерство на земеделието, храните и горите, тъй като разрешение № BG-BIO-03 от 31 март 2015 г. на „Кю Сертификейшън“ АД е валидно до 30.03.2019 г. Това  пише в документа, който бе публикуван след обяд на сайта на агроминистерството.

Причината за отнемането на лиценза е, че „комисия, след извършена административна проверка е установила непълноти и несъответствия в представената документация за издаване на временно разрешение“, гласи още текстът. В него не се обяснява какви са непълнотите и несъответствията. 

От министерството поясняват, че новите договори с други контролиращи лица трябва да съдържат изрична клауза, че влизат в сила от 31.03.2019 г. без значение от датата, на която са сключени/подписани.

Причината за отнемането на лиценза е, че „комисия, след извършена административна проверка е установила непълноти и несъответствия в представената документация за издаване на временно разрешение“, се казва в текста. Съгласно нормативната уредба, когато непълнотите или несъответствията не бъдат отстранени в определен срок, министърът на земеделието, храните и горите постановява отказ.

При прехвърляне на контрола към ново контролиращо лице, предишното не се освобождава от отговорност и задължения. Съгласно чл. 92, параграф 2, алинея 2 от Регламент (ЕО) №889/2008 старото контролиращо лице следва задължително да предаде на следващото значимите елементи от контролната документация относно оператора, както и докладите, посочени в чл. 63, параграф 2, ал. 2 от същия регламент, пише още в  публикуваното съобщение.