Китайски учени за първи път изолираха вируса на африканската чума по свинете (АЧС), съобщава China Daily.

Откритието има огромно значение в борбата с инфекциозното заболяване заради свиневъдството в много държави търпи огромни загуби. Изолирайки вируса, китайските учени вече имат възможност да създадат ваксина против това смъртоносно за свинете заболяване.

АЧС проникна в Китай през август миналата година. И въпреки че ветеринарните служби на страната бяха готови за инфекцията, се затрудниха в овладяването й: тя обхвана 113 провинции и се наложи да се унищожи цялото поголовие там.

През март китайските власти обявиха, че са близо до изчистването на територията от АЧС и че са ликвидирали вируса в 90% от свинефермите.

Сега е направена значителна крачка към това да се победи АЧС.

Учените са дали на изолирания в град Цзямуси вирус наименованието Pig/HLJ/18. Изучавайки го, те стигат до извода, че той  е много вирулентен и се предава от болен на здрав организъм мигновено. Първите 3 дни животното, в което е проникнал вирусът, има треска. След седмица то загива.

Свинското месо е много популярно в Китай. На практика китайците не ядат друго месо. По данни на Земеделското министерство на Китай половината от глобалното поголовие на свине се отглежда в страната. Средното годишно потребление на свинско месо на глава от населението в Китай  е над 50 кг, докато всеки жител на планетата потребява не повече от 35 кг свинско месо.