Валежите ще подобрят условията за поникване на пролетниците

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ

През първата половина от следващите седем дни агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми за третото десетдневие на март.

Необичайното за началото на пролетта развитието на есенните посеви в част от полските райони ще протича при незадоволителни почвени влагозапаси в 50-см слой.

Причината е в поднормените валежи в края на зимата, високите мартенски температури и активната вегетация.

В края на второто десетдневие на месеца най-ниски бяха влагозапасите, измерени при пшеницата. На места в южните и югоизточни райони на страната ППВ (пределната почвена влага) падна под 65%. Най-добри, над 85-90% от ППВ, бяха влагозапасите при есенниците в северозападните райони на Дунавската равнина.

През втората половина от периода се очаква понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия.

Прогнозираните минимални температури, на места до -2°С, при по-продължително задържане, са опасни за цветовете и завръзите на напредналите в развитието си костилкови овощни. През последните дни на март се очаква стойностите на средноденонощните температури да се доближат до обичайните за края на месеца, които са над биологичния минимум, необходим за развитието на есенните посеви и засетите пролетници.

Очакваните валежи през периода ще увеличат влагата в горния почвен слой и ще подобрят условията за поникване и началното листообразуване на засетите пролетни - овес, грах, пролетен ечемик.

През следващия период при пшеницата ще се наблюдава масово братене, а на места в североизточните райони (Царев брод, Долни Чифлик) - и начало на вретенене. При рапицата ще протича формиране на разклонение (Новачене).

Условията през повечето дни от периода ще бъдат подходящи за предсеитбени обработки и сеитба на слънчоглед. С предсеитбеното култивиране при слънчогледа се внасят азотните минерални торове.

Качественото провеждане на почвените обработки е от важно значение за намаляване числеността на някои вредители (телени червеи) и за редуциране на плевелната растителност. Сеитбата на слънчогледа се провежда при междуредово разстояние 60-70 см, вътре в реда 25-30 см, на дълбочина 5-7 см. Оптималната гъстота на посева е 5000-5500 растения.

В средата на третото десетдневие на март започва агротехническият срок за сеитба на слънчоглед в Дунавската равнина (25.03-05.04).