Нова технология, която определя емоционалното състояние на свинете, може да стане инструмент за ранно откриване на проблеми със здравето и благополучието на животните, съобщава Farminguk.

Свинете има богата мимика, смятат учените. Те са способни да изразяват радост, болка и страх. Специалисти по поведение на животните от Шотландския селски колеж (SRUC) съвместно с експерти по изкуствен интелект от Университета в Западна Англия Бристъл (UWE Bristol) работят върху оригиналната технология.

Учените от Центъра за изследване на свинете в SRUC са получили триизмерни и двуизмерни изображения на зурлите на свине-майки в различни типични ситуации, които могат да доведат до промени в емоционалното състояние на животните. Например изражения на "лицето" на свине, изпитващи болка заради куцота, и след като им е оказана помощ. Снимали и свине как получават лакомства и колко доволни са от това.

След това изображенията се обработват в Бристълския център UWE за автоматична идентификация на различни емоции при животните.

Технологията дава възможност за създаване на евтини и практични програми за биометрична идентификация на отделните животни във фермата, казва проф. Мелвин Смит. Нашата дейност вече показва 97% точност при разпознаване емоциите при свинете.

Ранното откриване на здравословни проблеми при свинете "съобщава" на фермерите, че трябва да вземат спешни мерки и да излекуват животното, преди ситуацията да се влоши.