Как да запознаете любимеца си с бебето?

Ето какво съветва световноизвестния треньор на кучета Сизър Милан за това как да подготвите любимеца си за пристигането на бебето вкъщи:

Дайте на кучето да помирише пеленка на бебето още докато то е в родилния дом. По време на това упражнение е от решаващо значение да определите ясни граници.

Подайте пеленката да я подуши, но от разстояние и да не приближава. Общувайте с кучето и му дайте да разбере, че пелената е ваша и то трябва да следва правилата. Установете невидима граница около детската стая

Кучето трябва да разбере, че има невидима бариера, която не трябва да прекрачва без ваше разрешение. Но може да пуснете кучето след това да подуши нещата в стаята - само под ваш контрол. След това вие решавате кога то трябва да излезе. Правете това неколкократно, преди бебето да е дошло вкъщи. Кучето трябва да разбере, че стаята е на водача на "глутницата" и само с негово разрешение може да влиза вътре.

Първа среща с бебето

Преди да дойде бебето вкъщи, някой трябва да изведе кучето на дълга разходка, за да е спокойно. Уверете се, че кучето не е превъзбудено, преди да влезете. То вече познава миризмата на бебето. Позволете му да се приближи до когото държи бебето и да го помирише, но от разстояние. После може да намалявате разстоянието, след като животното свикне с бебето.

Нека кучето помирише петичката на бебето. Идеалната реакция е кучето да близне крачето и спокойно да се отдалечи.

Обръщайте му внимание не игнорирайте кучето. Спазвайте рутината, като не пропускате разходките му. Това ще помогне на животното да се чувства сигурно и да приеме новия член на семейството.

Създавайте у кучето положителни емоции, свързани с бебето. Например да му дадете да дояде храната, която бебето не е изяло. Така то няма да ревнува.

Безопасността на бебето е на първо място

Трябва да сте на 100 процента сигурни в безопасното общуване на кучето с бебето ви. В противен случай намерете ново дом на животното. 

Създавайте у кучето положителни асоциации с бебето
Създавайте у кучето положителни асоциации с бебето
В никакъв случай не оставяйте бебето само с кучето - дори за секунди!
В никакъв случай не оставяйте бебето само с кучето - дори за секунди!