Технологичната причина за изкуственото хранене е получаването на повече овче мляко

Доц. д-р Никола Методиев

Най-добрата храна за всеки новороден бозайник е млякото от собствената му майка. В овцевъдството много често се налага изкуствено хранене с млекозаместители или мляко, което не от собствената майка на агнето (млякото може да бъде овче, но надоено от друга майка или краве).

Най-честите причини за изкуственото хранене са: осиротяване; липса на мляко от майката; раждане на три или повече агнета от една майка; технологични - отбиване с цел добиване на повече овче мляко.

При последния случай възможности са следните: отбиване веднага след раждане (т.е. агнето въобще не бозае от майка); отбиване 24-48 ч. след раждането или ранно отбиване на 25-30-ия ден от раждането.

В първия случай агнето се храни изкуствено от самото раждане. Във втория агнето забозава коластра от майка си и се отбива след 48 часа и продължава да се храни изкуствено.

При ранното отбиване на 25-30-ия ден агнето е вече захранено с фураж и се дохранва веднъж или два пъти на ден с млекозаместител или краве мляко с цел по-бърз растеж.

Хранене през коластралния период

Забозаването на здравите и нормално родени агнета обикновено става през първите 15-20 минути след раждането им. Забозаването трябва да стане най-късно до 2-3-ия час след раждането. Лигавицата на тънките черва е най-пропусклива за антителата през първите 24 часа след раждането, а също и съдържанието на антитела в коластрата става незначително 24-30 часа след оагването.

Изкуственото хранене в този период става с бутилка с биберон. Дозата на коластрата е 50 мл на 1 кг жива маса или ако агнето тежи 2 кг - 100 мл, 3 кг -150 мл, и т.н.

През първите 24 часа от раждането агнето се храни 6-кратно или през 3 часа.

Следващите 2-3 дни - 5-кратно.

Ако майката няма достатъчно коластра, се взема от друга овца. Най-добре е фермерът да има замразена коластра за такива ситуации. В краен случай може да се използва коластра от крава.

Хранене след коластралния период до отбиване

На 4-ия ден след раждането на агнетата вече може да се изхранва мляко.

Видът на заместителя на майчиното мляко зависи от икономическите и производствените възможности на фермера: овче мляко; краве мляко; млекозаместител (сухо мляко).

При избора на млекозаместител освен с цената овцевъдът трябва да се съобрази със следното: оптималното съдържание на суров протеин да е 25%, съдържанието на мазнини да е между 20-25% и съдържанието на сухо вещество да е 15-20%. При такива показатели на млекозаместителя при разреждането на 1 кг от него в 5 литра вода ще се получи готово мляко със сухо вещество 17-18% (колкото е в истинското сурово овче мляко).

Начинът на хранене може да се извърши по следните три начина: с шише с биберон; с кофи с биберони; изкуствени майки.

Храненето с шише е трудоемко и отнема време и затова е приложимо при малък брой агнета. При хранене с кофи или на изкуствени майки е необходимо агнетата да се научат да ги използват. При хранене с кофи до 14-дневна възраст се практикува четирикратно хранене - сутрин, на обяд, следобед и вечер, в доза 300-400 мл на агне, от 15-21-дневна възраст - трикратно хранене, в доза 400-500 мл на агне, от 22-30-дневна възраст - двукратно, в доза 500 мл на агне, и след 30-дневна възраст се преминава на еднократно хранене и отбиване в продължение на 7-10 дни и достигната жива маса минимум 13-14 кг.

Храненето с изкуствени майки до 20-25 дневна възраст е на воля, а след това кратността се регулира, като целта е до 40-дневна възраст агнетата да са отбити.

При хранене с кофи в боксовете трябва да има толкова агнета, колкото биберона или ако в бокса има 15 агнета, трябва да има 3 кофи с 5 биберона.

При хранене на воля с изкуствени майки оптималният брой за една цицка е от 6 до 8 агнета.

И при трите технологии всички пособия, които се използват за изхранване, трябва много добре да се хигиенизират, за да не се допуска възникването на храносмилателни разтройства или разпространението на заразни болести.

Млекозаместителят може да се изхранва с различна температура: охладен - до 4 градуса, на стайна температура - 18-20 градуса, или на телесна - 37 градуса.

Изследвания показват, че температурата на млекозаместителя не оказва влияние върху развитието на агнетата и оползотворяването на храната. От технологична и икономическа гледна точка изхранването с млекозаместител на стайна температура изисква най-малко капиталовложения и труд. При всички технологии на изкуствено хранене (на шише, кофи или изкуствени майки) от 4-ия ден след раждането на агнетата се осигурява свободен достъп за вода, а от 10-ия ден се залагат висококачествено сено и стартерни концентрирани смески с 18% суров протеин.

ПРЕДИМСТВА НА ХРАНЕНЕТО С КОФА

Предимства на храненето на агнетата с кофа:

осигурява по-бързи темпове на растеж;

няма ограничение за това колко агнета могат да пият;

няколко агнета могат да се хранят едновременно;

млякото може да бъде изхранвано топло или студено;

млякото се консумира малко и често, което означава по-малък риск от храносмилателни смущения;

По-нетрудоемко е, тъй като млякото се приготвя в по-големи обеми.

АВТОМАТИЧНА ХРАНИЛКА ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Плюсовете от използването на автоматична хранилка за агнета:

осигурява хранене на воля;

подава млякото с точната температура, зададена предварително;

отлична хомогенизация на сместа;

регулиране височината на бибероните;

най-нетрудоемката система за хранене на много агнета;

автоматично разпределяне на млякото - не се изисква ръчно смесване;

млякото се консумира малко и често, което означава по-малък риск от храносмилателни смущения;

осигурява по-бързи темпове на растеж;

няма ограничение за това колко или кога агнетата могат да пият.

При хранене с кофи в боксовете трябва да има толкова агнета, колкото биберона или ако в бокса има 15 агнета, трябва да има 3 кофи с 5 биберона Снимка: Pinterest
При хранене с кофи в боксовете трябва да има толкова агнета, колкото биберона или ако в бокса има 15 агнета, трябва да има 3 кофи с 5 биберона Снимка: Pinterest
В европейските овцеферми вече прилагат автоматично хранене на агнета Снимка: YouTube
В европейските овцеферми вече прилагат автоматично хранене на агнета Снимка: YouTube
Правилно хранените агнета растат бързо Снимка:Three Willows Ranch
Правилно хранените агнета растат бързо Снимка:Three Willows Ranch