С европейско и с национално финансиране

Диана Ванчева

- Помощ за компенсиране на разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по националната програма за контрол над почвените неприятели от сем. Телени червеи.

- Схеми за директни плащания на площ.

- Подмяка 6.3 - Стартова помощ за развитието на малки земеделски стопанства от мярка 6 за развитие на стопанства и предприятия от ПРСР 2014-2020 г.

Това са възможностите за подкрепа на картофопроизводителите у нас - с европейско и национално финансиране.

Те могат да получават подпомагане и по схемите за директни плащания на площ.

Разбира се, трябва да отговарят на общите изисквания - да имат регистрация като земеделски стопани по наредба 3, да подадат заявление ежегодно от 1 март до 15 май, да отглеждат минимална площ в стопанството от 5 дка и минимален размер на парцела от 1 декар.

Задължително е още да притежават регистрирано правно основание за площите, които заявяват.

Макар тези неща да се знаят от много производители в страната, на работна среща-семинар на картофопроизводителите в Кюстендил неотдавна се задаваха точно такива въпроси от по-млади фермери.

От регионалния офис на Националната служба за съвети в земеделието в Кюстендил им дадоха подробни разяснения и им обясниха, че те могат да получават европейски средства по още схеми.

Такива са: схемата за преразпределително плащане, схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци, схемата за млади земеделски стопани.

Но още имат право на подпомагане и по мярка 13.1 за компенсационни плащания в планински райони, както и по мярка 13.2 за компенсационни плащания за други райони, които са засегнати от значителни природни ограничения.

Какво трябва да знаят по подмярка 6.3

Това е стартова помощ за развитието на малки стопанства от ПРСР 2014-2020 г. Предназначена е да помогне за ускоряване на модернизацията и технологичното им обновление.

Достъпна е за физически лица, както и за ЕТ и еднолични дружества с ограничена отговорност, или дружества с ограничена отговорност, регистрирани по Търговския закон.

Подкрепа по нея получават и кооперации, регистрирани по закона за кооперациите.

По мярката има още едно изискване

Фермерите трябва да са получили от земеделска дейност най-малко 33 на сто от общите си приходи или доходи за предходната календарна година.

На второ място - те т рябва да имат икономически размер на стопанството между 2000 и 7999 евро.

Задължително е да бъдат собственици или ползватели на обектите, сградите и помещенията, които се използват, както и за животновъдна дейност, ако имат такава.

Ще получават средствата, които им се полагат, разпределени на две плащания: първото плащане е след сключване на договора за предоставяне на помощта, а второто - след проверка от Разплащателната агенция и установяване на коректно изпълнение на бизнес плана.

Важно!

Кандидатите трябва да са наясно, че те сами трябва да определят крайната дата на периода за проверка на изпълнение на бизнес намерението им.

От регионалния офис на НССЗ-Кюстендил обясниха за в.“Български фермер”, че и през втория прием по подмяркта те ще изготвят безплатни проекти и бизнес планове на малките земеделски стопанства.

Те ще имат право тази година напълно безплатно на 6 основни консултантски пакета.

Що се отнася до националната програма от мерки срещу неприятелите от семейството на телените червеи, тя е сериозен помощник на фермерите за ограничаване на загубите от разпространението на опасните почвени вредители, които създават сериозни проблеми.

Стопаните имат право на компенсация за разходите, които са направи за препарати за растителна защита. Тя е за малки и средни предприятия, които отглеждат картофи, и достига до 100% от направените разходи.

Но при условие, че е установена плътност на вредителите съгласно програмата. Предоставят се не повече от 850 лв. на хектар

Разрешените препарати срещу телените червеи са Видейт 10 Г, Мокап 10 Г, Ерноле ГР, Трика експерт.

Могат да се използват от стопаните в посочена концентрация. Първият има карантинен срок 84 дни, вторият 80, за другите два срок няма.

Разрешени са още Натуралис, и Нематорин 10 Г, вторият има цели 120 дни карантинен срок.

Важно е продуктите да са купени само от лица, които притежават удостоверение за търговия на препарати.