Твърди се, че когато отгледаме сами плодовете и зеленчуците си и те са расли на нашата земя са по-вкусни и по-полезни за самите нас. Същото е и с билките и подправките.

Това е една добра причина да започнем. Създаването на билкова градинка и отглеждането на растенията през годината е удовлетворяващо и лесно, стига да си напишем домашното от рано и да се подготвим добре.

Начинаещите градинари се стряскат от разнообразието от растения и се чудят откъде да започнат.

Е, няма по-лесни за отглеждане растения от билките. Или поне онези подбрани растения, които най-често слагаме на масата си

А когато правите нещо с желание и разум, то се получава. Затова съберете мислите си и още утре направете първите стъпки. Ето ги...

По-лесно ще ви е в отделни контейнери

И да започнете с готови растения

Решението да отглеждаме растения не се взема, то по-често се случва. Първата саксийка може да е подарък, а може и да е лична осъзната покупка, но никога не остава сама.

Когато говорим за няколко и различни растения, е много по-лесно да ги обгрижваме в индивидуални контейнери, отколкото в един голям общ.

За начинаещите това може да е отправната точка. Предстои пазарът да се разнообрази доста откъм предлагани растения.

За да сложите началото на билковата си градинка, започнете от тези, които най-често слагате на масата си. Не очаквайте пищни цветове и голям декоративен ефект. Ще получите неповторим аромат и чудесен вкус.

Сложете новите растения на слънчево място и поливайте редовно. Внимавайте да не наводнявате.

Отрязвайте си толкова, колкото ви е необходимо за ястието, салатата или чая. И бъдете подготвени. После ще трябва да пресадите от малката работна саксия в нова и по-голяма. Тук вече може да творите.

Изберете подходяща почва и добро място

Засадете билките в градината

Когато овладеете изкуството да отглеждате растенията поотделно и се чувствате сигурни в себе си, е време да уголемите проекта си.

Времето да прехвърлите растенията в нови съдове и на открито идва.

Направете леха или просто кът в градината специално за билките и подправките или използвайте голям съд, в който да засадите няколко растения със сходни изисквания.

Готовите почвени субстрати са чудесни за начало. В градината почвата също трябва да се подготви. Преценете на око дали тя е песъчлива, глинеста и дали има нужда от подобрения.

След това почистете плевелите, ако се налага добавете компост, торф или пясък. Разкопайте с права лопата на 20-30 см дълбочина и се постарайте да направите леглото рохко и меко.

Засаждането на самите растения е лесно, забавно, a и малко мръсно. Не разрушавайте кореновата система, а просто я преместете и уплътнете почвата около нея. Подреждайте еднаквите растения като войници, ако сте заложили на леха. Ако работата ви се стори много, ще ви успокоим. Така е само в началото. После остава само удоволствието и от време на време малко плевене.

Ето и една добра идея!

Лесно е да проверите каква е структурата на почвата ви - чрез метода на шнурчето. Вземете малко влажна почва и се опитайте да я моделирате като пластелин между дланите си. Ако шнурчето, което се получава, е порьозно, има пукнатини и не остава цяло, почвата ви съдържа повече пясък. Ако се оформи точно както пластелина, то значи съдържа повече глина. За повечето билки и подправки завишеното количество пясък не е проблем, но тежките почви може да компрометират.

Сега се размножават многогодишните билета

Делете само здрави и силни растения

За да не отегчаваме по-напредналите градинари, а да ги подсетим, сме длъжни да кажем, че през март и април е най-подходящото време за размножаване на някои многогодишни билки и подправки.

Чрез разделяне на коренището или вкореняване на резници. Ето и няколко примера:

Размножаването на лавандула става лесно с два вида резници - млади и зелени или вече вдървесинели. Зелените резници се вкореняват през пролетта в контролирани условия и с помощта на вкоренител (препоръчително, но не задължително). От тях се получават много бройки бързо и лесно, но и грижите са повече. Твърдите резници могат да се заложат както през пролетта, така и през есента. Задължително условие е да няма цветове по тях. Бройките са по-малко, но пък успехът е значително по-голям, а грижите са по-малко.

Розмаринът

също се размножава по този начин. Резниците се почистват в основата и се подреждат в почвена смес, съставена от торф, пресята градинска почва и перлит. Образуването на корени отнема около 3 седмици.

Изберете светло място, но неогрявано директно от слънцето. Грижете се да поддържате субстрата влажен.

Оросявайте редовно, а за да ускорите образуването на корени, покрийте с прозрачен похлупак, за да задържите повече влага и да предотвратите изпаряването от почвата и листата. Проветрявайте редовно. Същите иизсквания към условията имат и лавандуловите резници, както и тези на ригана.

Мащерката

пък се размножава значително по- лесно чрез разделяне на туфата, отколкото чрез семена или вкореняване на резници.

Пролетта и есента са подходящи пероиди за целта.

Мястото на новото растение трябва да е слънчево, а почвата песъчлива и богата. Добрият дренаж е задължителен.

Очаквайте цъфтеж още същата година и не се притеснявайте за това дали растението ще се вкорени добре или дали ще презимува. Поддържайте почвата умерено влажна в началото. После няма място за притеснение. Мащерката е доста сухоустойчива и издръжлива.