В градината можете и трябва да използвате дизайна на кръговете около стволовете на дърветата, като декоративен елемент. Но не трябва да забравяте, че кореновата система на едно дърво се нуждае от грижи не по-малко от короната.

Как да направите кръг, така че грижата за корените да е проста и мястото да изглежда страхотно? Какви са популярните решения сред градинарите?

Какво е пристволен кръг

Декорацията на кръговете около дърветата е необходима и за декоративните и за овощните дървета. Този кръг се отнася до площта на почвата около ствола. За млади дървета, не по-стари от 3 години, той ще бъде около 2 метра в диаметър. Ако растението е по-старо, тогава кръгът трябва да е по-голям - приблизително същия диаметър като короната. Тоест размерът на кръга може да достигне 4-5 метра. Ясно е, че такава голяма площ е по-добре да бъде украсена по някакъв начин, особено ако градината е малка.

Дизайн на кръга на ствола на дървото

Когато решавате как да направите пристволен кръг, трябва да вземете предвид естетическите и практическите компоненти. Няма универсални решения. Трябва да вземете предвид характеристиките на вашата градина и да направите избор въз основа на това.

Дизайнът може да е ярък или дискретен, по-декоративен (като цветна градина) или по-практичен (като зона за отдих с пейка). Изборът на подходящо решение зависи от това какво точно ще декорирате - млади или по-стари дървета, просторна площ в близост до къщата или малка градина.

И така, как правилно да направите кръг на ствола на дървото, така че достатъчно влага да достигне до корените и районът да изглежда естетически приятен?

Черна пръст

Черната пръст е просто разрохкана земя, изчистена от всякаква растителност. Изглежда като чист кръг. Най-често се свързва с моравата.

Ето кога тази опция е добра:

. ако разсадът е млад, под 5 години, важно е да се развива активно и да не се конкурира с други зелени площи;

. ако е необходимо постоянно да се грижите за разсада: поливайте го, добавете хранителни вещества и минерали;

. ако говорим за овощна градина, където допълнителната растителност само ще пречи.

Този дизайн на дървесните кръгове само изглежда прост, но всъщност е трудоемък. В крайна сметка е важно да поддържате почвата в чисто, рохкаво състояние, предотвратявайки появата на други растения. Обикновено това третиране се препоръчва да се извършва най-малко 4 пъти на сезон. Това е трудно, особено ако има много дървета.

Мулчиране

Мулчирането на овощните дървета е подходящо за всеки диаметър. Това решение е много удобно - достатъчно е да го направите веднъж. В допълнение, мулчът задържа добре влагата. Ако не напоявате специално градината си, а разчитате само на дъжд, тогава бъдете сигурни, че почвата под мулча винаги ще бъде малко влажна. Плевелите няма да растат!

Мулчирането осигурява

. стабилна температура на почвата в зоната на корените;

. няма преовлажняване на почвата, дори ако сезонът е дъждовен;

. поддържа се пълен достъп на кислород до корените на дърветата;

. можете да прикриете с него системата за напояване и дренажа

Мулч се прави от:

. окосена трева - по-добре това да е ливадна трева - тя е по-красива, и семената на плевелите няма да покълнат;

. слама: може да изглежда и стилно, особено ако имате градина в еко стил (само не забравяйте, че ще трябва да се променя или добавя всеки сезон);

. дървени стърготини или кора: те ще потъмнеят с времето, така че да изглеждат почти неразличими от почвата.

. мулч от слама или окосена трева - постепенно ще се превърне в хумус, което означава, че разсадът ще получи повече хранителни вещества.

Кората е подходяща само за възрастни растения. Не се полага плътно - в противен случай кореновата система ще страда от липса на азот.

СЪВЕТ: Добре е материалът за мулчиране да не се смесва с почвата и да поставите геотекстил под него. Ако трябва да смените слоя, ще го почистите само до подложката - така корените няма да бъдат повредени.

Тревна площ

В този случай цялото градинско пространство ще изглежда като една голяма морава. Тук няма да има специален дизайн на стволовите кръгове.

Обикновено такива тревни площи се създават от житни треви, но могат да се използват почвопокривни растения. Този метод на проектиране има следните характеристики:

. не всички разсади се чувстват добре в обрасли зони;

. за да захраните корените на дървото, ще трябва да направите жлебове около обиколката или вертикални;

Ако искате вашата градина да изглежда добре, по-добре е да обърнете внимание на многогодишни цветя или почвопокривни растения в зоната около ствола на дървото.

Аранжиране на цветна градина

Това решение изглежда ярко, цветно и динамично. Но какво да засадите в кръга на дървото? Подходящи са хости, папрати, лалета, нарциси, флокс, зеленика, невен, матиола, лайка, настурция и др.

Растенията се избират в зависимост от степента на сянка под короната. Например, луковичните култури изглеждат добре под стари дървета, където се поставят на групи. Такива насаждения издържат добре на частично засенчване. Изберете лалета, нарциси, минзухари - вашата градина ще изглежда страхотно през пролетта. Освен това можете да изберете разновидности на тези цветя с голямо разнообразие от цветове.

Ако в градината под короните е тъмно, луковичните растения няма да ви зарадват с ярък цъфтеж. За такива условия е по-добре да изберете устойчиви на сянка многогодишни растения - бръшлян, аквилегия, дороникум, папрати, хоста.

Но тук можете да засаждате и нови едногодишни растения всяка година - невен или иглика. Или веднага засадете всичко с почвопокривна зеленика, която цъфти обилно в началото на лятото.

СЪВЕТИ

. Не е необходимо растенията да се засаждат близо до ствола.

. Цветята се избират с плитка коренова система, не повече от 15 см.

. Формират се цветни лехи от непретенциозна растителност, така че градинката да не се конкурира за хранителни вещества със самото дърво.

. Почвата между растенията се покрива с мулч, за да не изсъхне.

. Близостта на цъфтящи растения и овощни дървета също ще бъде полезна, например невенът отблъсква листните въшки, а настурцията - ябълковия червей. Лайката предпазва добре от нематоди, а лилиите предотвратяват развитието на каменно гниене.

. Препоръчва се всяка есен растенията около ствола на дървото да се отрязват, след което мястото се мулчира. Това предпазва почвата и кореновата система от замръзване.

Цветна леха под дърво винаги е ефективно решение. Но някои градинари не го харесват. Например, ако имате старо плодоносно ябълково дърво, тогава инсталирането на стълба за прибиране на реколтата ще бъде проблематично. Но от гледна точка на дизайна това е много впечатляващо - особено след като можете да създадете композиции по цвят или сезон.

Декоративна градинска мебел около дървото, е подходяща само за случаите, когато дървото вече е напълно оформено и не расте. Като правило за тази цел се използват прости дървени или метални пейки, опасващи ствола. Тази опция е много подходяща за големи площи с изглед.

Оградките

Използват се специални ограничителни елементи - тогава ясно се знае къде свършва една зона и затпочва друга - земята ще бъде по-лесна за обработване, цветната градина няма да се разраства и винаги ще можете да видите къде да добавите мулч.

Използват се ръчно изработени плетени огради от ракита, камъчета и дори класически бетонни бордюри. Но е важно да се поддържа удобството за обработката на почвата, затова препоръчваме да направите демаркационната зона невидима. За да направите това можете да използвате и гъвкава пластмасова ограда от PP и PVC, която може да бъде закрепена директно към земята със специални колчета. Те са абсолютно инертни и химически неутрални, подходящи за всеки метод за декориране на зоната на ствола на дървото.