През последните години променливите климатични условия показаха, че е добре земеделските производители да премерят риска в производството си. Затова трябва да залагат не само на чужди, но и на български сортове.

Фермерите пренебрегват нашите сортове, тъй като от тях получават по-ниски добиви. В същото време обаче чуждата селекция провокира развитието на различни болести.

Може да предложим добри сортове, които са създадени на нашите условия, коментира ас. Иван Алексиев, на форума на Селскостопанската академия, по време на тазгодишната международна селскостопанска изложва "Агра".

Селекционерите в Института по растителни и генетични ресурси в Садово са разработили и продължават работата по нови сортове, които отговарят на съвременните търсения на фермерите. Например сорт Никита е изключително високодобивен. В Северна България дава добиви от 1000 кг. Царевец пък образува голям клас и с много на брой класчета. Фермер е пластичен сорт, дава висок добив и може да се отглежда при по-ниски дози на торене.

В момента се работи по селектиране на сортове, които са подходящи за интензивно производство, каза още ас. Иван Алексиев.

Така че новата родната селекция има място на полетата, важно е производителите да я преоткрият.