Суровината ще се купува директно от производителите

Алма Давидова

Световната тенденция за поскъпване на ечемика през пазарната 2018/2019 г., е характерна и за нашия пазар. Тя е продиктувана от пониженото предлагане както в страната, така и в световен мащаб.

Средно за първите шест месеца на пазарната 2018 г., изкупната цена на ечемика бележи ръст от 25,7% на годишна база - до 312 лв./тон.

В рамките на периода е налице постепенно разширяване на годишното увеличение, като през декември 2018 г. ечемикът вече се търгува средно на 354 лв./тон или с 41,6% над нивото отпреди една година.

Повишената изкупна цена още през последния месец на пазарната година - юни 2018 г.(до267 лв./тон), стана индикация за развитието на пазара на ечемик от настоящата реколта.

Очаква се до края на сезона цените на ечемика да продължат да се движат значително над нивата отпреди една година, подкрепяни от съществено по-ниското производство в страната и обтегнатото предлагане в световен мащаб.

Ечемикът е основна и незаменима суровина за пивоварната промишленост.

Всяка година в България се произвеждат и изкупуват за пиво около 150 хил. тона пивоварен ечемик. Значителен е делът на пивоварното зърно, което отива и за износ.

Качеството на пивото зависи до голяма степен от качеството на ечемика като пивоварна суровина.

Поради това изискванията на пивоварната промишленост към качеството на ечемика са високи.

Трудно се постига баланс между желанието на производителите да получат високи добиви и същевременно произведеният ечемик да отговаря на стандартите за качествено пивоварно зърно.

В тази връзка от решаващо значение за земеделските производители е изборът на сорт

В България в момента има четири завода за малц - два на “Малтери Суфле - България” в Плевен и Хасково, един в Чирпан и един на “Болярка”.

Сега “Малтери Суфле” строи нов завод, който ще произвежда три пъти повече, в сравнение със стария завод в Плевен.

С планираната инвестиция ще увеличим производственият капацитет с повече от 50% спрямо производството, което имаме сега, съобщава прокуристът на дружеството Оливие Жофроа.

Стартът на инвестицията се предвижда за началото на следващата година.

Появата на новия завод се очаква да доведе и до развитие на земеделието чрез производство на ечемик в региона на Плевен.

Причината е, че компанията търси суровини на местно ниво и най-близо до инсталациите си. “Малтери суфле” работи директно със земеделците които отглеждат ечемик за производството.Това позволява на фермерите да имат по-добра цена, защото веригата се скъсява.

Още преди пет години с помощта на агрономите си фирмата въвежда нови много качествени сортове пивоварен ечемик.

Северна България е много благоприятен регион за развитието на земеделието като цяло, земите около Дунава са много богати, голяма част от почвите са черноземни, с по-голяма влажност спрямо показателите в Южна България, коментира Жофроа.