Доказано е, че симулацията помага на учещите да развиват умения за работа, да придобият знания и да постигат компетентност по-бързо от традиционните методи

Ивона Величкова

Напредъкът в симулационните платформи и виртуалните контролни среди, заедно с наличието на достъпни компютри с висока изчислителна мощ и бързи графични карти, изведоха земеделието и обучението на съвсем ново ниво.

Симулационната технология като средство за обучение е доказана концепция в различни професионални области. Например, хирурзи, пилоти и астронавти вече се възползват от симулационното обучение в продължение на дълги години.

Технологията на симулатора дава възможност за безопасна среда за обучение с ниска цена по начин, който не замърсява. Симулаторите за обучение на оператори са създадени като най-бързия и най-ефективен начин за тяхното обучение.

Единият вариант е "истински" автосимулатор. Такива симулатори по принцип се състоят минимум от напълно реална кабина, а дори и от цялата машина, което не е особено практично, тъй като тогава може да се упражнява само един човек.

От тази гледна точка днешните техники на симулация и възможности на компютри са доста по-добри - например електронните уреди за управление могат безпроблемно да бъдат виртуализирани и по този начин в симулатора да се интегрира интелигентността на реалните функции на машината.

Съвременните онлайн симулатори за управление позволяват на потребителите да се обучават как да работят с машината онлайн чрез компютър, по всяко време и от всяко място.

Как изглежда всичко на екран?

Предизвиква ли се усещането, че човек се намира в кабината на трактора или комбайна през дълъг работен ден? Разбира се, че не напълно, но изображенията на екрана са доста реалистични и с висока резолюция. Елементите създават усещането, че сте в кабината на водача.

Влиянието от настройките може да се наблюдава след няколко секунди на екрана - точно като при реалната машина и симулаторът има нужда от време, за да се отразят настройките, да се систематизират и изобразят резултатите.

Консервативните крайни потребители бавно възприемат 3D потапящи тренировъчни симулатори за полеви оператори, като се фокусират повече върху обучението чрез конзоли. С толкова много големи компании, които разработват

3D виртуален софтуер и хардуер с увеличена реалност, доставчиците смятат, че не става въпрос за "дали", а "кога" те ще се популяризират.

Проучвания установяват, че симулаторите за шофиране могат да бъдат също толкова ефективни при обучението на шофьори като учител на живо за задачи като спиране и превключване на предавките. Въпреки това защитниците на симулаторите твърдят, че устройствата са ценно допълнение към, но не и заместител на практическото обучение от учители в кабината.

Не всички симулатори са едни и същи, въпреки че като цяло те осигуряват минимално поле на зрение от 180 градуса; графичен софтуер осигурява оглед на пътя и променящи се метеорологични и трафик шаблони; силово натоварване дава усещане за различен терен; комбинация от конфигурации за трактори; седалка, волан, педали и скоростен лост. Технологията обикновено позволява запис на обучаващия се за повторно възпроизвеждане.

Освен за управление симулаторите могат да помогнат в обучението за ремонт и поддръжка, контрол на системата или електрониката. С тях можете отлично да се упражнявате "на сухо" преди сезона.

Както и да се използват за опреснителна работа или обучение на опитни специалисти в най-новите технологии.

Симулатор на комбайн

Всеки на парижкото изложение СИМА може да работи на разположените в изложбените халета симулатори за различни земеделски дейности