Всички добре знаем, че е много по-лесно да се предотвратят болестите по пчелите, отколкото те да се лекуват, напомня руският пчелар Н. Поросятников. Във всяко, даже и най-здравото, пчелно семейство съществуват болестотворни микроорганизми.

Проблемът не е в тяхното съществуване, а в количеството им. Когато техният брой надвиши допустимото ниво, тогава се появяват клиничните признаци на болестта, причинена от тях.

Всеки пчелар трябва да знае и добре да запомни, че чистотата в кошерите е гаранция за здраво и продуктивно пчелно семейство.

Поросятников споделя своя опит: "Дървените рамки аз дезинфекцирам в кипящ 3%-ов разтвор на сода каустик. Освен че се дезинфекцират много добре, рамките добиват и красив външен вид. За извършване на дезинфекцията аз използвам голям варел, в който кипи 3%-ия разтвор на содата каустик. Дървените рамки нанизвам на тел, закрепена на дървено приспособление с дръжка и ги поставям във варела. Така дезинфекцираните рамки ги изваждам от варела и ги потапям в друг варел пълен с чиста вода. По този начин за четири часа мога да дезинфекцирам 500 рамки. Задължително е дезинфекцираните рамки да бъдат наредени кръстосани една върху друга.

Когато се налага да се изработват много нови рамки, то даже и най-елементарното приспособление значително облекчава труда и увеличава неговата производителност. За точното измерване на дължината на летвите, използвани за рамки, аз използвам съвсем елементарно приспособление. Вярвам, че всеки пчелар може да си го направи сам."

 Източник: Пчеларски вестник, превел от руски: Стоян Величков