Властите в Нигерия решиха да забранят използването на антибиотици във фуражите заради опасения от терминални заболявания, свързани с храненето и смъртността, които са обичайно явление в западноафриканската държава.

Този месец Националната агенция по храните и лекарствата в Нигерия (NAFDAC) въведе забрана за използване на антибиотици (стимулатори на растежа и инхибитори) във фуражите. Вместо това NAFDAC препоръчва използването на алтернативни и утвърдени методи за стимулиране на растежа и благосъстоянието на животните, съобщава Randox Food.

Ръководителят на отдела по ветеринарна медицина в NAFDAC заяви, че въпреки използването на добавки във фуражите може да подобри здравето и благополучието на животните, в цяла свят има тенденция да се злоупотребява с тях. В Нигерия се наблюдава ръст на заболявания при хората, такива като бъбречна недостатъчност и рак заради това, че остатъци от ветеринарни препарати попадат в хранителната верига. Именно затова е въведена забрана за използването на определени добавки във фуражи, отбелязва ветеринарният специалист.