1. Градинарите, които отглеждат зимни сортове ябълки и ги съхраняват в хранилища, трябва да помнят, че през януари, при оптимални условия (температура 1-0 °C, относителна влажност 60–70% и добра вентилация), срокът на съхранение на много сортове приключва. Необходимо е да се следи за състоянието на плодовете, за да се избегне масовото им разваляне, да се поддържа режима на съхранение без значителни колебания, които биха влошили качеството на плодовете.

2. В дни, когато температурата се повиши над 0 °С, можете да уплътните мокрия сняг около овощните дървета. През плътния сняг мишките няма да могат да стигнат до дървото и да повредят кората.

3. Около мястото, където са закопани калемите, периодично се почиства снегът в кръг. Ако през есента не е направен пръстеновиден улей около мястото, на разстояние около 2-3 м от мястото на закопаване се премахва снегът до пръст. Гризачите не могат да се придвижват по голата земя, а калемите ще останат незасегнати. Най-надеждният начин за защита на градината от зайци е метална мрежа с височина 1,8-2,0 м около градината.

4. Ако се очакват екстремно ниски температури, дънерите на дърветата и скелетните клони трябва да са добре покрити със сняг. Снежният конус надеждно ще предпази покритата част от дървото от повреди при големи студове. Ягодовите и декоративните храсти също трябва да са покрити със сняг. Ако падналият сняг е малко, можем да съберем от пътеките около къщата, от канавките и пр. Внимавайте да не оголите прекалено почвата около културните растения, за да не замръзнат корените им. Минималният слой снега трябва да е 12-15 cm.

5. През януари и февруари много птици умират от студ или заради липса на храна. Затова не забравяйте за хвъркатите приятели. Храната винаги се поставя на едно и също място, в хранилки, които няма да бъдат затрупани от снега. Ако редовно храните птичките, те ще започнат да гнездят наблизо. Птиците с голяма охота се хранят със семена от дини, слънчоглед, тиква, краставици, киселец, бъз и много други растения.

6. В селските райони и извънградските къщи често се отопляваме с дърва. Събирането на дървесна пепел, пресяването й и съхраняването в суха форма позволява на градинаря да я използва по-късно през годината, за да внесе в почвата калий, фосфор, калций. Пепелта се съхранява най-добре в полиетиленови или многослойни хартиени торби.

7. Събирайте органичните отпадъци от домакинството и периодично ги изхвърляйте в компостера (ако имате такъв).

8. Когато температурите паднат много, добре е вратата, прозорците и вентилационните отвори на мазето или избата да бъдат уплътнени. Това става с помощта на стари парцали или зебло. Ако мазето е на открито, снегът около него се почиства.

9. Останалите плодове се прехвърлят в хранилище. Щайгите не трябва да се внасят в помещения със стайна температура. Ако плодовете от по-късните сортове започнат да повяхват и да се развалят, те се вадят от хранилището и се използват за компоти, салати и др.

10. Снегът, който се е натрупал по покривите на къщите и стопанските постройки се изхвърля внимателно, ако овошки и декоративни храсти растат в близост. Големите снежни маси могат да счупят клони. През зимата, в мразовитите дни, клоните стават особено крехки. При затопляне и силен снеговалеж по клоните се натрупва много сняг, който е добре да се премахне, за да се избегнат счупвания. Това се прави с дълъг прът с вилка на края, която е увита със зебло или парцал.

11. В края на месеца, ако е имало екстремно ниски температури, можете да направите проверка на сортовата реакция на големите студове. За целта отрежете няколко пръчки от ябълка, круша, череша и слива и ги натопете във вода. На всяка пръчка се поставя етикет с името на сорта. През първия ден клоните се държат във водата при температура 2-5 °, след което се пренасят в стайни условия. За да се ограничи изпарението на влага, съдът с пръчките се покрива с полиетиленов плик. След 18-25 дни ще се вижда ясно степента на увреждане на листата и цветните пъпки.

12. На местата в градината, където през пролетта има силна водна ерозия, снегът трябва да се почисти, за да може почвата дълбоко да замръзне. Тогава водата няма да може да нанесе толкова сериозни щети.