Януарски съвети за градинарите

15 януари 2019
Овощна градина / Полезни съвети
24840
1 2 3
 

1. Градинарите, които отглеждат зимни сортове ябълки и ги съхраняват в хранилища, трябва да помнят, че през януари, при оптимални условия (температура 1-0 °C, относителна влажност 60–70% и добра вентилация), срокът на съхранение на много сортове приключва. Необходимо е да се следи за състоянието на плодовете, за да се избегне масовото им разваляне, да се поддържа режима на съхранение без значителни колебания, които биха влошили качеството на плодовете.

2. В дни, когато температурата се повиши над 0 °С, можете да уплътните мокрия сняг около овощните дървета. През плътния сняг мишките няма да могат да стигнат до дървото и да повредят кората.

3. Около мястото, където са закопани калемите, периодично се почиства снегът в кръг. Ако през есента не е направен пръстеновиден улей около мястото, на разстояние около 2-3 м от мястото на закопаване се премахва снегът до пръст. Гризачите не могат да се придвижват по голата земя, а калемите ще останат незасегнати. Най-надеждният начин за защита на градината от зайци е метална мрежа с височина 1,8-2,0 м около градината.

4. Ако се очакват екстремно ниски температури, дънерите на дърветата и скелетните клони трябва да са добре покрити със сняг. Снежният конус надеждно ще предпази покритата част от дървото от повреди при големи студове. Ягодовите и декоративните храсти също трябва да са покрити със сняг. Ако падналият сняг е малко, можем да съберем от пътеките около къщата, от канавките и пр. Внимавайте да не оголите прекалено почвата около културните растения, за да не замръзнат корените им. Минималният слой снега трябва да е 12-15 cm.

5. През януари и февруари много птици умират от студ или заради липса на храна. Затова не забравяйте за хвъркатите приятели. Храната винаги се поставя на едно и също място, в хранилки, които няма да бъдат затрупани от снега. Ако редовно храните птичките, те ще започнат да гнездят наблизо. Птиците с голяма охота се хранят със семена от дини, слънчоглед, тиква, краставици, киселец, бъз и много други растения.

6. В селските райони и извънградските къщи често се отопляваме с дърва. Събирането на дървесна пепел, пресяването й и съхраняването в суха форма позволява на градинаря да я използва по-късно през годината, за да внесе в почвата калий, фосфор, калций. Пепелта се съхранява най-добре в полиетиленови или многослойни хартиени торби.

7. Събирайте органичните отпадъци от домакинството и периодично ги изхвърляйте в компостера (ако имате такъв).

8. Когато температурите паднат много, добре е вратата, прозорците и вентилационните отвори на мазето или избата да бъдат уплътнени. Това става с помощта на стари парцали или зебло. Ако мазето е на открито, снегът около него се почиства.

9. Останалите плодове се прехвърлят в хранилище. Щайгите не трябва да се внасят в помещения със стайна температура. Ако плодовете от по-късните сортове започнат да повяхват и да се развалят, те се вадят от хранилището и се използват за компоти, салати и др.

10. Снегът, който се е натрупал по покривите на къщите и стопанските постройки се изхвърля внимателно, ако овошки и декоративни храсти растат в близост. Големите снежни маси могат да счупят клони. През зимата, в мразовитите дни, клоните стават особено крехки. При затопляне и силен снеговалеж по клоните се натрупва много сняг, който е добре да се премахне, за да се избегнат счупвания. Това се прави с дълъг прът с вилка на края, която е увита със зебло или парцал.

11. В края на месеца, ако е имало екстремно ниски температури, можете да направите проверка на сортовата реакция на големите студове. За целта отрежете няколко пръчки от ябълка, круша, череша и слива и ги натопете във вода. На всяка пръчка се поставя етикет с името на сорта. През първия ден клоните се държат във водата при температура 2-5 °, след което се пренасят в стайни условия. За да се ограничи изпарението на влага, съдът с пръчките се покрива с полиетиленов плик. След 18-25 дни ще се вижда ясно степента на увреждане на листата и цветните пъпки.

12. На местата в градината, където през пролетта има силна водна ерозия, снегът трябва да се почисти, за да може почвата дълбоко да замръзне. Тогава водата няма да може да нанесе толкова сериозни щети.

Още от Овощна градина / Полезни съвети
0

Резитбата на овощните растения е специфично агротехническо мероприятие, с което може да се въздейства на растежа и плододаването не само на растението като цяло, но и на отделните клони и клонки.

0

В зависимост от сезона, през който се извършва, резитбата на овощните растения е зимна и лятна. Зимната се прилага през периода от листопада през есента до набъбването на пъпките напролет,

0

Ягодите, които не пускат ластуни, се размножават чрез семена или чрез делене на коренището. Със семена можете да се сдобиете от аграрните магазини. Засяването им става януари-февруари в саксии или

0

Семената на различните зеленчукови култури запазват качествата различни време. Колко ориентировъчно издържат следните семена: . 1-2 години - пащърнак; . 2-3 - магданоз, копър, киселец; .

0

Срещат се по всички дръвчета * Прасковена листна въшка - зимува като яйце около пъпките на младите клони на прасковата. * Прашеста прасковено-тръстикова листна въшка - като яйце,

Последни новини
0

Трябва да споменем още уврежданията, които могат да получат пчелните майки при транспортиране, затворени в клетки, напомнят от zapchelite.eu. Какво се случва: Те изпадат в тежко шоково състояние и не

0

Управителният съвет на ДФ "Земеделие" /ДФЗ/ утвърди финансов ресурс от 1,6 млн. лева за 2019 г. по Схема за държавна помощ "Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани,

0

Китайските власти публикуваха план за ускоряване на развитието на високотехнологичния селскостопански сектор за периода до 2022 г. Пътната карта беше разработена от Министерството на земеделието и

0

От 18 март до 31 юли земеделските стопани могат да кандидатстват по схемата за подпомагане „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“.

0

Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс от 1,6 млн. лева за 2019 г. по Схема за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани,

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:

Въпрос изпратен от читател:

Здравейте. Как се създава колонно дръвче?

Отговор:Колонният тип се характеризира с това, че овощното дърво не нараства много, тъй като почти не образува корона. То наподобява палмета, но е много по-компактно и по-слабо разклонено. Ориентировъчно...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Как улисани в прага на преференциите забравихме много по-важни промени в Изборния кодекс, които превръщат изборите в измама. В "Завещание на седмицата" репортерът Виктор Иванов предлага решение на политическите безумия. Вижте ги във

Вярвам, че Григор Димитров още не е показал най-добрия си тенис. Така смята Андре Агаси, който е в треньорския екип на българската звезда в тениса. Американската легенда даде интерва за Times of India. "Много е тежко, когато те сравняват с Федерер. Вероятно в началото е имало опити играта на Григор да прилича на тази на Роджър,

17-годишен зад волана на такси не се подчини на стоппалка и блъсна трима пътни полицаи в София. Те обаче успяха да го задържат, а в колата му откриха дрога и оръжие. Сюжетът като от криминален филм се разиграл преди минути на столичния бул. "Васил Левски". За щастие, полицаите не са пострадали сериозно.