Януарски съвети за градинарите

15 януари 2019
Овощна градина / Полезни съвети
41427
1 2 3
 

1. Градинарите, които отглеждат зимни сортове ябълки и ги съхраняват в хранилища, трябва да помнят, че през януари, при оптимални условия (температура 1-0 °C, относителна влажност 60–70% и добра вентилация), срокът на съхранение на много сортове приключва. Необходимо е да се следи за състоянието на плодовете, за да се избегне масовото им разваляне, да се поддържа режима на съхранение без значителни колебания, които биха влошили качеството на плодовете.

2. В дни, когато температурата се повиши над 0 °С, можете да уплътните мокрия сняг около овощните дървета. През плътния сняг мишките няма да могат да стигнат до дървото и да повредят кората.

3. Около мястото, където са закопани калемите, периодично се почиства снегът в кръг. Ако през есента не е направен пръстеновиден улей около мястото, на разстояние около 2-3 м от мястото на закопаване се премахва снегът до пръст. Гризачите не могат да се придвижват по голата земя, а калемите ще останат незасегнати. Най-надеждният начин за защита на градината от зайци е метална мрежа с височина 1,8-2,0 м около градината.

4. Ако се очакват екстремно ниски температури, дънерите на дърветата и скелетните клони трябва да са добре покрити със сняг. Снежният конус надеждно ще предпази покритата част от дървото от повреди при големи студове. Ягодовите и декоративните храсти също трябва да са покрити със сняг. Ако падналият сняг е малко, можем да съберем от пътеките около къщата, от канавките и пр. Внимавайте да не оголите прекалено почвата около културните растения, за да не замръзнат корените им. Минималният слой снега трябва да е 12-15 cm.

5. През януари и февруари много птици умират от студ или заради липса на храна. Затова не забравяйте за хвъркатите приятели. Храната винаги се поставя на едно и също място, в хранилки, които няма да бъдат затрупани от снега. Ако редовно храните птичките, те ще започнат да гнездят наблизо. Птиците с голяма охота се хранят със семена от дини, слънчоглед, тиква, краставици, киселец, бъз и много други растения.

6. В селските райони и извънградските къщи често се отопляваме с дърва. Събирането на дървесна пепел, пресяването й и съхраняването в суха форма позволява на градинаря да я използва по-късно през годината, за да внесе в почвата калий, фосфор, калций. Пепелта се съхранява най-добре в полиетиленови или многослойни хартиени торби.

7. Събирайте органичните отпадъци от домакинството и периодично ги изхвърляйте в компостера (ако имате такъв).

8. Когато температурите паднат много, добре е вратата, прозорците и вентилационните отвори на мазето или избата да бъдат уплътнени. Това става с помощта на стари парцали или зебло. Ако мазето е на открито, снегът около него се почиства.

9. Останалите плодове се прехвърлят в хранилище. Щайгите не трябва да се внасят в помещения със стайна температура. Ако плодовете от по-късните сортове започнат да повяхват и да се развалят, те се вадят от хранилището и се използват за компоти, салати и др.

10. Снегът, който се е натрупал по покривите на къщите и стопанските постройки се изхвърля внимателно, ако овошки и декоративни храсти растат в близост. Големите снежни маси могат да счупят клони. През зимата, в мразовитите дни, клоните стават особено крехки. При затопляне и силен снеговалеж по клоните се натрупва много сняг, който е добре да се премахне, за да се избегнат счупвания. Това се прави с дълъг прът с вилка на края, която е увита със зебло или парцал.

11. В края на месеца, ако е имало екстремно ниски температури, можете да направите проверка на сортовата реакция на големите студове. За целта отрежете няколко пръчки от ябълка, круша, череша и слива и ги натопете във вода. На всяка пръчка се поставя етикет с името на сорта. През първия ден клоните се държат във водата при температура 2-5 °, след което се пренасят в стайни условия. За да се ограничи изпарението на влага, съдът с пръчките се покрива с полиетиленов плик. След 18-25 дни ще се вижда ясно степента на увреждане на листата и цветните пъпки.

12. На местата в градината, където през пролетта има силна водна ерозия, снегът трябва да се почисти, за да може почвата дълбоко да замръзне. Тогава водата няма да може да нанесе толкова сериозни щети.

Още от Овощна градина / Полезни съвети
0

* Остъргване на старата и напукана кора, за да се унищожат какавидиралите гъсеници под нея. * По стъблата на дърветата се поставят ловни пояси, чрез които се събират и унищожават гъсениците.

0

Началото на летежа на източния плодов червей се установява с феромонови уловки. Първото третиране се извършва, когато нападението е над 2% повредени леторасли или плодове.

0

За да ефективна борбата с ябълковия плодов червей, се провежда не само химична борба, но се предприемат и редица агротехнически мерки. Сред тях са: * изстъргване и изгаряне на старата и напукана

0

Второ поколение може да е по-многобройно 4 Летежът на пеперудите от първото поколение започва в началото на май и продължава до края на юни. Те снасят яйцата си след прецъфтяването на сливовите

0

Те правят ходове и в летораслите Пеперудите на източния плодов цчервей са активни привечер, а през деня стоят скрити под листата на дърветата и върху почвата.

Последни новини
0

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят биологични продукти.

0

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят биологични продукти,

0

Той съдържа протеин около 17%, ниско съдържание на скорбяла - 19%, богат на мед, магнезий и селен За бременни кобили: * на 1-2-годишни възраст - 3-3,

0

Защото: * тогава инвазията на паразита е най-голяма - пораженията, които може да нанесе върху семействата са най-осезателн, напомнят от agrosaveti; * уврежданията върху пчелите са чуствителни; *

0

Голям пожар гори край софийското село Реброво, съобщи комисар Никололай Николов, директор на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", пише БГНЕС.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Уринирането на пътя може да ви струва глоба от 3333 евро Който е бил в Рим, знае, че древният и живописен квартал “Трастевере” е прословут с шареното пране, опънато високо между терасите на съседни кооперации. То е и един от най-често сниманите обекти от туристите заради пъстрата атмосфера, която придава и на без това веселяшката зона

1. На касата в магазина сте. Забелязвате, че малко пред вас на опашката са двама колеги, които обаче не ви виждат. Чувате как единият говори лошо за шефа си. Какво ще направите? а) Ще ги поздравя, така ще престанат разговора си, който не смятам, че и аз трябва да слушам. б) Ще разкажа на останалите си колеги какво съм чул/а

Оптималният кърмачески период е 2 години Освен че е единствен начин за бебетата до около 6-месечна възраст да получават всички важни за здравия им растеж и развитие хранителни вещества, кърменето има редица дълготрайни ползи за здравето както на майката, така и на детето, дори и през по-късните етапи на неговото развитие