Запечени грейпфрути

Продукти: 2 грейпфрута, 4 суп. лъж. захар

Приготвяне: Плодовете се измиват и се разрязват на половинки. В долната част се прави малък срез, за да са по-устойчиви и да не се "клатушкат". Подредете в тавичка и поръсете със захар. Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 10 минути или докато захарта се разтопи.

Ябълки с извара

Продукти: 4 ябълки, 1 суп. лъж. захар, 200 г извара, ванилова захар - на върха на ножа, 1 жълтък

Приготвяне: Изварата се смачква с вилица, за да стане на трохи. Прибавят се яйчният жълтък, захарта и ваниловата захар. Всичко много добре се разбърква.

Ябълките се измиват и с помощта на остър нож се изрязват капачета. С малка лъжичка се издълбават. Напълнете със сместа от извара и покрийте с капачетата. Загрейте фурната до 180 градуса и печете ябълките около 10 минути.

Сервира се със заквасена сметана, сладко или конфитюр.

Круши с шоколад по френски

Продукти: 1 суп. лъж. захар, 1 пръчка канела, сокът и кората от 1 лимон, 2 големи плътни круши, 100 г тъмен шоколад, 200 мл сладкарска сметата, 1 суп. лъж. коняк, ванилов сладолед

Приготвяне: Сварете 125 мл вода със захар, канела, лимонов сок и настърганата кора. Обелете крушите, срежете ги наполовина и отстранете сърцевината. Поставете ги в сиропа, затворете капака и варете на слаб огън в продължение на 8-10 минути. Отстранете от огъня и оставете за 2 часа да се охлаждат.

Разчупете шоколада на малки парченца и разтопете заедно със сметаната, като непрекъснато разбърквате. Това трябва да става на слаб огън в тенджера с дебело дъно или огнеупорен съд на водна баня, докато стане хомогенна. Отстранете от огъня и внимателно, на капки, прибавете конякът, като не преставате да бъркате.

В 4 купички за сладолед поставете половинките круши със среза нагоре, а отгоре по голяма топка сладолед. Полейте с топлия шоколадов сос. Сервирайте.